Faculty of Specific Education

Model (No 12)

Course Specification : طهى تجريبى

2007 - 2008

 
Farabi Quality Management of Education and Learning - 21/11/2024
University :Mansoura University
Faculty :Faculty of Specific Education
Department :Home Economics
1- Course data :-
Code: 1
Course title: طهى تجريبى
Year/Level: ثانية الاقتصاد المنزلى
Program Title:
  • بكالوريوس التربية النوعية الاقتصاد المنزلي
Specialization:
Teaching Hours: Theoretical: 2Tutorial: 4Practical:
2- Course aims :-
  1. القاء الضوء على سلوك المكونات الاساسية للاصناف العديدة من الاطعمة فى الظروف المختلفة فى درجات الحرارة والحموضة والقلوية والإنزيمات التى تتعرض لها هذه الاطعمة اثناء الاعداد والطهى والحفظ المختلفة
3- Course Learning Outcomes :-
4- Course contents :-
NoTopicsWeek
1المقدمة والطهى التجريبى(تعريف)
2الطاقة وصور انتقالها
3الماء
4الانزيمات فى مجال علوم الاطعمة
5الحموضة ودرجة تركيز الايدروجين
6الغرويان(الجيلاتين والبكتين...)
7السكرات وخصائصها الطبيعية
8الليبيدات والمستحلبات

5- Teaching and learning methods :-
SMethod
المحاضرة
درس عملى
ورش عمل
الأبحاث

6- Teaching and learning methods of disables :-
    No data found.

7- Student assessment :-
A. Timing
NoMethodWeek
15-13 ،6، 9
25-24، 8
35-310
45-412
55-513
B. Degree
NoMethodDegree
1Mid_term examination5
2Final_term examination60
3Oral examination 5
4Practical examination 20
5Semester work10
6Other types of asessment0
Total100%

8- List of books and references
SItemType
1نرجس حبيب سابا : الطهى علم وفن - القاهرة - دار المعارف (1991)
2مصطفى كمال الشناوى ، خليل ابراهيم خليل : تكنولوجيا النشا والسكريات والمنتجات الخاصة - القاهرة - المكتبة الاكاديمية (1999)

9- Matrix of knowledge and skills of the course
SContentStudy week
المقدمة والطهى التجريبى(تعريف)
الطاقة وصور انتقالها
الماء
الانزيمات فى مجال علوم الاطعمة
الحموضة ودرجة تركيز الايدروجين
الغرويان(الجيلاتين والبكتين...)
السكرات وخصائصها الطبيعية
الليبيدات والمستحلبات

Course Coordinator(s): -
  1. Afaf Hanem Mahmoud Mostafa Ramadan
Head of department: -
Ashraf Refaat Muhammad El Zeny