Faculty of Agriculture

Model (No 12)

Course Specification : Meat Technology

2012 - 2013

 
Farabi Quality Management of Education and Learning - 21/11/2024
University :Mansoura University
Faculty :Faculty of Agriculture
Department :Food Industries
1- Course data :-
Code: 48
Course title: Meat Technology
Year/Level: رابعة الصناعات الغذائية
Program Title:
  • All Academic programmes
Specialization:
Teaching Hours: Theoretical: 2Tutorial: Practical: 2
2- Course aims :-
  1. دراسة أساسيات الطرق المختلفة لحفظ اللحوم ومنتجاتها
  2. دراسة طرق ومواد معاملة اللحوم ومنتجاتها
  3. دراسة بعض مخلفات المجازر كالجلد والعظام
3- Course Learning Outcomes :-
4- Course contents :-
NoTopicsWeek
1التركيب الكيماوي والهستولوجي للحوم وصفات الجودة وتغيرات ما بعد الذبح
2الطرق المختلفة لحفظ اللحوم ( تبريد – تجميد – تجفيف – تجفيد – تعليب – تدخين)
3معاملة اللحوم والمواد المستخدمة فيها
4أساسيات التعبئة - فحص منتجات اللحوم – المواصفات القياسية
5الأستفادة من المخلفات ( الجلد والعظام)

5- Teaching and learning methods :-
SMethod
1المحاضرات النظرية
دروس عملية
تجميع لبعض الأتجاهات الحديثة من الأنترنت
رحلات لمصانع اللحوم

6- Teaching and learning methods of disables :-
  1. لا يوجد

7- Student assessment :-
A. Timing
NoMethodWeek
1امتحان نصف الفصل الدراسي 7
2أختبار نهاية الفصل الدراسي 15
3الامتحانات الشفهية 14
4الامتحانات العملية 14
B. Degree
NoMethodDegree
1Mid_term examination5
2Final_term examination60
3Oral examination 10
4Practical examination 20
5Semester work5
6Other types of asessment0
Total100%

8- List of books and references
SItemType
1تكنولوجيا اللحوم ومنتجاتها
2Meat Science
3Processing of meat and meat Technology
4Encyclopedia of meat science. Ed by (3 volumes)

9- Matrix of knowledge and skills of the course
SContentStudy week
التركيب الكيماوي والهستولوجي للحوم وصفات الجودة وتغيرات ما بعد الذبح
الطرق المختلفة لحفظ اللحوم ( تبريد – تجميد – تجفيف – تجفيد – تعليب – تدخين)
معاملة اللحوم والمواد المستخدمة فيها
أساسيات التعبئة - فحص منتجات اللحوم – المواصفات القياسية
الأستفادة من المخلفات ( الجلد والعظام)

Course Coordinator(s): -
  1. Abdel-Hamid Ibrahim Abd El Gawad
Head of department: -
Ahmed Abdel-Aziz al-Rifai