Faculty of Agriculture

Model (No 12)

Course Specification : Human Nutrition

2012 - 2013

 
Farabi Quality Management of Education and Learning - 21/11/2024
University :Mansoura University
Faculty :Faculty of Agriculture
Department :Food Industries
1- Course data :-
Code: 45
Course title: Human Nutrition
Year/Level: رابعة الصناعات الغذائية
Program Title:
  • بكالوريوس العلوم الزراعية - الصناعات الغذائية.
Specialization:
Teaching Hours: Theoretical: 2Tutorial: Practical: 2
2- Course aims :-
  1. دراسة أسس التغذية السليمة وتخطيط الوجبات
  2. دراسة التغذية في مراحل العمر المختلفة
  3. دراسة التغذية وعلاقتها بالأمراض
3- Course Learning Outcomes :-
4- Course contents :-
NoTopicsWeek
1 الجداول الغذائية
2 تخطيط الوجبات
3 مقدمة علي مشاكل الغذاء وسوء التغذية
4 العناصر الغذائية
5 الهضم والأمتصاص والتمثيل الغذائي
6 الحكم علي جودة الغذاء

5- Teaching and learning methods :-
SMethod
محاضرات نظرية
استخدام الجداول الغذائية واللوحات الإرشادية
استخدام بعض أجهزة العرض
زيارة المؤسسات العلاجية والمدن الجامعية ومصانع الأغذية

6- Teaching and learning methods of disables :-
  1. لايوجد

7- Student assessment :-
A. Timing
NoMethodWeek
1القاء البحوث5
2اختبار نصف الفصل الدراسي7
3اختبار نهاية الفصل الدراسي15
4الاختبار الشفوي والعملي13-14
B. Degree
NoMethodDegree
1Mid_term examination10
2Final_term examination60
3Oral examination 10
4Practical examination 20
5Semester work10
6Other types of asessment100
Total100%

8- List of books and references
SItemType
1تغذية انسان
2Human nutrition in tropical africa. Human nutrition and diebetics.
3الطريق إلي الغذاء الصحي - الغذاء والتغذية- الأطعمة ودورها في التغذية
4 Human nutrition- Food Nutrition Board- Recommended Dietary Allowances

9- Matrix of knowledge and skills of the course
SContentStudy week
الجداول الغذائية
تخطيط الوجبات
مقدمة علي مشاكل الغذاء وسوء التغذية
العناصر الغذائية
الهضم والأمتصاص والتمثيل الغذائي
الحكم علي جودة الغذاء

Course Coordinator(s): -
  1. Ahmed Abdel-Aziz al-Rifai
Head of department: -
Mona Mahmoud Khalil Osman