كلية الزراعة

نموذج رقم(12)

توصيف مقرر دراسي : تكنولوجيا الاسماك ومنتجاتها

2009 - 2010

 
الفارابى لإدارة جودة التعليم والتعلم - 23/11/2024
الجامعة :جامعة المنصورة
الكلية :كلية الزراعة
القسم :الصناعات الغذائية
1- بيانات المقرر :-
الرمز الكودى: 40
اسم المقرر: تكنولوجيا الاسماك ومنتجاتها
الفرقة: رابعة الصناعات الغذائية
عنوان البرنامج:
  • بكالوريوس العلوم الزراعية - الصناعات الغذائية.
التخصص:
عدد الساعات: نظري: 2فصل: عملى: 2
2- أهداف المقرر :-
  1. Recognizing the importance of fish in human nutrition.
  2. knowledge of preserviation, deterioration and safeguard of fish supply.
  3. Knowledge of sensory propertis of fresh fish.
3- نواتج التعلم المستهدفة للمقرر :-
4- محتويات المقرر :-
مالموضوعالأسبوع
1Sensory and chemical methods for fish freshness
2Production of chilled and frozen fish
3Salting and marinating of fish
4Production of smoked fish
5Fish canning
6Production of fish meal and oil
7Additives to aqualtic food products
8world and arabic fish production
9Chemical copmosition and physical properties of fish
10Handling of live fish
11Post morten changes of fish.

5- أساليب التعليم والتعلم :-
مالاسلوب
Lectures.
Laboratory work
Visits to fish processing plants.
Term-paper

6- أساليب التعليم والتعلم للطلاب ذوى القدرات المحدودة :-
  1. There is no.

7- تقويم الطلاب :-
أ- التوقيت
مالطريقةالأسبوع
1Mid_Term Examination 7
2Final_Term Examination 15
3Oral Examination - 13
4Practical Examination 14
ب- توزيع الدرجات
مالطريقةالدرجة
1امتحان نصف الترم5
2امتحان آخر الترم60
3الامتحان الشفوى10
4الامتحان العملى20
5أعمال الترم5
6طرق أخرى للتقييم0
المجموع100%

8- قائمة الكتب الدراسية والمراجع
مالعنصرالنوع
1Notes in fish and its products technology by professor Ahmed Ezzat Mansour Kassem.
2Fish curing and processing by Zaitsev et al.
3Fish as food Br Borgstrom,G.
4Processing Aquatic food Products by Wheaton, F.W. and Lawson, T.B.
5J. Food Sci.
6J. Sci. Food Agric.
7J. Food Quality
8FAO Fisheries Reports
9FAO Org.
10Fishbase.com

9- مصفوفة المعارف والمهارات المستهدفة من المقرر الدراسي
مالمحتوىأسبوع الدراسة
Sensory and chemical methods for fish freshness
Production of chilled and frozen fish
Salting and marinating of fish
Production of smoked fish
Fish canning
Production of fish meal and oil
Additives to aqualtic food products
world and arabic fish production
Chemical copmosition and physical properties of fish
Handling of live fish
Post morten changes of fish.

اساتذة المادة: -
  1. أحمد عزت منصور قاسم
رئيس مجلس القسم العلمى: -
محمد طه إبراهيم شلبى