الجامعة :جامعة المنصورة |
الكلية :كلية الزراعة |
القسم :الصناعات الغذائية |
|
1- بيانات المقرر :- |
| الرمز الكودى: | 40 | اسم المقرر: | تكنولوجيا الاسماك ومنتجاتها | الفرقة: | رابعة الصناعات الغذائية | عنوان البرنامج: | - بكالوريوس العلوم الزراعية - الصناعات الغذائية.
| التخصص: | | عدد الساعات: | نظري: | 2 | فصل: | | عملى: | 2 |
|
2- أهداف المقرر :- |
| - Recognizing the importance of fish in human nutrition.
- knowledge of preserviation, deterioration and safeguard of fish supply.
- Knowledge of sensory propertis of fresh fish.
|
3- نواتج التعلم المستهدفة للمقرر :- |
| |
4- محتويات المقرر :- |
| م | الموضوع | الأسبوع |
---|
1 | Sensory and chemical methods for fish freshness | | 2 | Production of chilled and frozen fish | | 3 | Salting and marinating of fish | | 4 | Production of smoked fish | | 5 | Fish canning | | 6 | Production of fish meal and oil | | 7 | Additives to aqualtic food products | | 8 | world and arabic fish production | | 9 | Chemical copmosition and physical properties of fish | | 10 | Handling of live fish | | 11 | Post morten changes of fish. | |
|
|
5- أساليب التعليم والتعلم :- |
| م | الاسلوب |
---|
| Lectures. | | Laboratory work | | Visits to fish processing plants. | | Term-paper |
|
|
6- أساليب التعليم والتعلم للطلاب ذوى القدرات المحدودة :- |
| - There is no.
|
|
7- تقويم الطلاب :- |
| أ- التوقيت |
| م | الطريقة | الأسبوع |
---|
1 | Mid_Term Examination | 7 | 2 | Final_Term Examination | 15 | 3 | Oral Examination - | 13 | 4 | Practical Examination | 14 |
|
| ب- توزيع الدرجات |
| م | الطريقة | الدرجة |
---|
1 | امتحان نصف الترم | 5 | 2 | امتحان آخر الترم | 60 | 3 | الامتحان الشفوى | 10 | 4 | الامتحان العملى | 20 | 5 | أعمال الترم | 5 | 6 | طرق أخرى للتقييم | 0 | المجموع | 100% |
|
|
8- قائمة الكتب الدراسية والمراجع |
| م | العنصر | النوع |
---|
1 | Notes in fish and its products technology by professor Ahmed Ezzat Mansour Kassem. | | 2 | Fish curing and processing by Zaitsev et al. | | 3 | Fish as food Br Borgstrom,G. | | 4 | Processing Aquatic food Products by Wheaton, F.W. and Lawson, T.B. | | 5 | J. Food Sci. | | 6 | J. Sci. Food Agric. | | 7 | J. Food Quality | | 8 | FAO Fisheries Reports | | 9 | FAO Org. | | 10 | Fishbase.com | |
|
|
9- مصفوفة المعارف والمهارات المستهدفة من المقرر الدراسي |
| م | المحتوى | أسبوع الدراسة |
---|
| Sensory and chemical methods for fish freshness | | | Production of chilled and frozen fish | | | Salting and marinating of fish | | | Production of smoked fish | | | Fish canning | | | Production of fish meal and oil | | | Additives to aqualtic food products | | | world and arabic fish production | | | Chemical copmosition and physical properties of fish | | | Handling of live fish | | | Post morten changes of fish. | |
|
|
اساتذة المادة: - |
| - أحمد عزت منصور قاسم
|
رئيس مجلس القسم العلمى: - |
| محمد طه إبراهيم شلبى |