Faculty of Agriculture

Model (No 12)

Course Specification : Animal and Poultry Production - Private

2009 - 2010

 
Farabi Quality Management of Education and Learning - 21/11/2024
University :Mansoura University
Faculty :Faculty of Agriculture
Department :Poultry Production
1- Course data :-
Code: 36
Course title: Animal and Poultry Production - Private
Year/Level: ثالثة الصناعات الغذائية
Program Title:
  • بكالوريوس العلوم الزراعية - الصناعات الغذائية.
Specialization:
Teaching Hours: Theoretical: 2Tutorial: Practical: 4
2- Course aims :-
  1. اكساب الطالب خبرة لمعرفة أهم الملاحظات المتبعة عند إنشاء مزارع الدواجن
  2. كيفية اختيار السلالة سواء إنتاج اللحم أو البيض
  3. قواعد التنشئة
3- Course Learning Outcomes :-
4- Course contents :-
NoTopicsWeek
1مقدمة عن إنتاج الدواجن
2تجهيز عنابر الدواجن
3تنشئة وحضانة كتاكيت التسمين
4مواصفات سلالة دجاج اللحم
5أسباب تطور تربية دجاج اللحم
6تغذية دجاج اللحم
7تربية كتاكيت اللحم و عوامل نجاحها
8مواصفات سلالات دجاج البيض
9تنشئة وتربية بداري البيض
10تربية دجاج البيض لإنتاج بيض المائدة
11تربية دجاج البيض لإنتاج بيض التفريخ
12تغذية الدجاج البياض
13العوامل المؤثرة علي إنتاج البيض
14إدارة المشروع الداجنى و تسويق منتجات الدواجن

5- Teaching and learning methods :-
SMethod
محاضرات نظرية
دروس عملية
مجموعات عمل

6- Teaching and learning methods of disables :-
  1. لا يوجد

7- Student assessment :-
A. Timing
NoMethodWeek
1دوريهأسبوعياً
2 نصف الفصل الدراسى7
3 شفهية 13
4 التطبيقى14
5النظرى النهائىنهاية الفصل الدراسى
B. Degree
NoMethodDegree
1Mid_term examination5
2Final_term examination60
3Oral examination 10
4Practical examination 20
5Semester work5
6Other types of asessment
Total100%

8- List of books and references
SItemType
1مذكرات نظرية وعملية بالقسم
2تربية الدواجن ورعايتها - الإنتاج التجاري للدجاج

9- Matrix of knowledge and skills of the course
SContentStudy week
مقدمة عن إنتاج الدواجن
تجهيز عنابر الدواجن
تنشئة وحضانة كتاكيت التسمين
مواصفات سلالة دجاج اللحم
أسباب تطور تربية دجاج اللحم
تغذية دجاج اللحم
تربية كتاكيت اللحم و عوامل نجاحها
مواصفات سلالات دجاج البيض
تنشئة وتربية بداري البيض
تربية دجاج البيض لإنتاج بيض المائدة
تربية دجاج البيض لإنتاج بيض التفريخ
تغذية الدجاج البياض
العوامل المؤثرة علي إنتاج البيض
إدارة المشروع الداجنى و تسويق منتجات الدواجن

Course Coordinator(s): -
  1. Khalil El-Shahat El Khamesy Sherif
Head of department: -
Tork Mohamed Ibrahim Dora