الجامعة :جامعة المنصورة |
الكلية :كلية الزراعة |
القسم :المحاصيل |
|
1- بيانات المقرر :- |
| الرمز الكودى: | 28 | اسم المقرر: | انتاج محاصيل الحبوب والسكر | الفرقة: | ثالثة الصناعات الغذائية | عنوان البرنامج: | - بكالوريوس العلوم الزراعية - الصناعات الغذائية.
| التخصص: | | عدد الساعات: | نظري: | 2 | فصل: | | عملى: | 2 |
|
2- أهداف المقرر :- |
| - To identify the main items on statistical geographical distribution of both cereal and sugar crops in Egypt i.e.Wheat,Maize,Rice,Barly,Sugar cane Sugar Beet Stevia Sweet maize
- To teach the stages of soil preparing before sowing and their differences from crop to others in old or in newly reclaimed lands.
- To understand the methods of crop prodcution such as Times of Sowing, Growth stages , Fertilization , Irrigation , Weed control and Harvesting date.
- To give knowledges about differnces between cultivars for higher production.
- To learn the differences among the new cultivars of these crops for commerical production such as hybrids of maize.
- To study differnt growth stages as well as plant morphology i.e. roots , stems , leaves , inflorcences , flowering , pollination and germnation stages.
- To know some practical methods in the field and how to be done.
|
3- نواتج التعلم المستهدفة للمقرر :- |
| |
4- محتويات المقرر :- |
| م | الموضوع | الأسبوع |
---|
1 | Sorghum | | 2 | Sugar cane | | 3 | Suagr beet | | 4 | Sweet maize | | 5 | Stevia | | 6 | Rice | | 7 | Wheat | | 8 | Maize | | 9 | Barley | |
|
|
5- أساليب التعليم والتعلم :- |
| م | الاسلوب |
---|
| Lectures | | Practicals | | Descussion sessions | | Seminar workshops |
|
|
6- أساليب التعليم والتعلم للطلاب ذوى القدرات المحدودة :- |
| - لا يوجد
|
|
7- تقويم الطلاب :- |
| أ- التوقيت |
| م | الطريقة | الأسبوع |
---|
1 | Mid term examine | 6 | 2 | Oral examine | 8 | 3 | Semester work | 12 | 4 | Practical examine | 14 | 5 | Final examine | 15 |
|
| ب- توزيع الدرجات |
| م | الطريقة | الدرجة |
---|
1 | امتحان نصف الترم | 5 | 2 | امتحان آخر الترم | 60 | 3 | الامتحان الشفوى | 10 | 4 | الامتحان العملى | 20 | 5 | أعمال الترم | 5 | 6 | طرق أخرى للتقييم | | المجموع | 100% |
|
|
8- قائمة الكتب الدراسية والمراجع |
| م | العنصر | النوع |
---|
1 | Production of cereal and sugar crops was prepared by Agronomy Department in two books one for Cereal crops and the scend book for sugar crops. | | 2 | Grain legume crops ed.(1985) R. Summerfield and E.H.Roberts , Nitrogen fixation in legumes ed. common weeds in Egypt .ed,, Weed control Hndbook .J.D.Fryer and R. J. Makepeace ( ed. ). Cereal Production crops. | | 3 | 1-Plant phsiology ed. (2000) P. S. Gill. S. Chand & LTD. Ram NAGAR , New Delhi- 110 055 .2- Wheat production and utilization ed. (1997) Mike J. gooding and w. Paul Davies CAB International Wallingford OX 10 BDE- UK. | | 4 | Agronomy J. - Crop Science - Weed Science - Seed Science. | |
|
|
9- مصفوفة المعارف والمهارات المستهدفة من المقرر الدراسي |
| م | المحتوى | أسبوع الدراسة |
---|
| Sorghum | | | Sugar cane | | | Suagr beet | | | Sweet maize | | | Stevia | | | Rice | | | Wheat | | | Maize | | | Barley | |
|
|
اساتذة المادة: - |
| - محسن عبدالعزيز بدوى
|
رئيس مجلس القسم العلمى: - |
| أحمد نادر السيد عطيه |