Faculty of Agriculture

Model (No 12)

Course Specification : Food Analysis Chemistry

2012 - 2013

 
Farabi Quality Management of Education and Learning - 21/11/2024
University :Mansoura University
Faculty :Faculty of Agriculture
Department :Food Industries
1- Course data :-
Code: 26
Course title: Food Analysis Chemistry
Year/Level: ثالثة الصناعات الغذائية
Program Title:
  • بكالوريوس العلوم الزراعية - الصناعات الغذائية.
Specialization:
Teaching Hours: Theoretical: 2Tutorial: Practical: 4
2- Course aims :-
  1. التعرف على أسس كيمياء وتحليل الأغذية .
  2. دراسة التركيب الكيماوي للمواد الغذائية.
  3. تعلم كيفية تحليل المواد الغذائية.
3- Course Learning Outcomes :-
4- Course contents :-
NoTopicsWeek
1مقدمة في كيمياء وتحليل الأغذية وأهميته ومعرفة الأجهزة المستخدمة في أخذ العينات.
2كيمياء و تحليل العناصر الغذائية المختلفة.
3التدريب علي الأجهزة المستخدمة في تحليل الأغذية.

5- Teaching and learning methods :-
SMethod
المحاضرات النظرية.
استخدام اللوحات وبعض أجهزة العرض.
زيارة معامل تحليل المواد الغذائية.

6- Teaching and learning methods of disables :-
  1. التركيز على ساعات مقابلة الطلاب الخاصة بالمقرر (3 ساعات) لمتابعة و تقويم ذوي الاحتياجات الخاصة.

7- Student assessment :-
A. Timing
NoMethodWeek
1اختبار نصف الفصل الدراسي.7
2اختبار نهاية الفصل الدراسي.15
3الاختبار الشفوية .13
4الاختبار العملي التطبيقي.14
B. Degree
NoMethodDegree
1Mid_term examination5
2Final_term examination60
3Oral examination 10
4Practical examination 20
5Semester work5
6Other types of asessment0
Total100%

8- List of books and references
SItemType
1كيمياء وتحليل الأغذية.
2Chemical analysis of food and food products. The analysis of foods. Food analysis
3كيمياء وتحليل الأغذية.
4Food Chemistry - Food Analysis

9- Matrix of knowledge and skills of the course
SContentStudy week
مقدمة في كيمياء وتحليل الأغذية وأهميته ومعرفة الأجهزة المستخدمة في أخذ العينات.
كيمياء و تحليل العناصر الغذائية المختلفة.
التدريب علي الأجهزة المستخدمة في تحليل الأغذية.

Course Coordinator(s): -
  1. Ahmed Abdel-Aziz al-Rifai
Head of department: -
Ahmed Abdel-Aziz al-Rifai