Faculty of Agriculture

Model (No 12)

Course Specification : Fundamentals of Biochemistry

2010 - 2011

 
Farabi Quality Management of Education and Learning - 23/11/2024
University :Mansoura University
Faculty :Faculty of Agriculture
Department :Chemistry
1- Course data :-
Code: 20
Course title: Fundamentals of Biochemistry
Year/Level: ثانية شعبة عامة
Program Title:
  • بكالوريوس العلوم الزراعية - شعبة عامه
Specialization:
Teaching Hours: Theoretical: 2Tutorial: Practical: 2
2- Course aims :-
  1. 5 - تعريف الطالب بالتجارب العملية الخاصة بالكربوهيدرات والبروتينات والدهون لكى يظهر قدراته المهنية بشكل جيد .
  2. 8 - تعريف الطالب بميكانيكية تفاعلات الفيتامينات والإنزيمات والهرمونات حتى يظهر قدرته على تطوير أداءه ومؤهلا للتعلم الذاتي والمستمر .
  3. 9 - تعريف الطالب بأهمية الكيمياء الحيوية وأقسامها المختلفة ودورها من الناحية العملية والبحثية لكى يستطيع الالتحاق بالعمل في المجال البحثي .
3- Course Learning Outcomes :-
4- Course contents :-
NoTopicsWeek
1الكربوهيدرات
2البروتينات
3الدهون
4الفيتامينات
5الإنزيمات
6الهرمونات

5- Teaching and learning methods :-
SMethod
المحاضرات
المناقشات من خلال التقارير
استخدام الكمبيوتر (PPT)
زيارات ميدانية للمصانع
سيمينار

6- Teaching and learning methods of disables :-
  1. لايوجد

7- Student assessment :-
A. Timing
NoMethodWeek
1امتحان نصف الترم 6
2أعمال الترم 12
3الامتحان الشفوى 13
4الامتحان العملى 14 ، 15
5امتحان آخر الترم 16
B. Degree
NoMethodDegree
1Mid_term examination5
2Final_term examination60
3Oral examination 10
4Practical examination 20
5Semester work5
6Other types of asessment
Total100%

8- List of books and references
SItemType
1البروتينات – مطابع جامعة الموصل - العراق – د/ باسل كامل ولالي – (1984) .
2كيمياء المركبات العضوية الطبيعية (الجزء الأول) – مطبعة العلوم – د/ محمود عبد الآخر – (1967).
3أسس الكيمياء الحيوية - دار النهضة العربية – د/ محمد عبد المنعم كمال - (1966) .
4Charlotte W. Pratt and Kathleen Cornely (2010). Biochemistry 2nd. Published by John Wiley & Sons.
5V. Arunkumar; N. Senthilkumar And K. Sivakumar (2010). Plant Biochemistry. APH Publishing Corporation, New Delhi.
6Nitin Suri (2010). Molecular Biology and Biochemistry. Published by Oxford Book Company, Jaipur.
7Abdel Mogib M. (1998). Chemistry of Natural Products 1st ed., Cairo Press.
8Russel W.B., SavilleD.A., Schowalter W.R (1989). “Colloidal dispersion” 1st ed. Cambridge University Press.
9Franklin Smyth W. (1979). Biological Significance 1st ed. N.Y Academic Press.
10Sankaram N.D (1970). Dictionary For Agricultural Chemistry. Oxford.
11التحاليل الطبيعية والكيماوية للزيوت والدهون – مركز النشر لجامعة القاهرة – د/ رضوان صدقي فرج محمد - (1995) .
12دليل المعمل لكيمياء الكليات – مكتبة الأنجلو المصرية للطباعة والنشر - د/ محمود أبو العمايم , د/ حسن سمور , د/ صالح أحمد عوض , د/ يحيى براده – (1964) .

9- Matrix of knowledge and skills of the course
SContentStudy week
الكربوهيدرات
البروتينات
الدهون
الفيتامينات
الإنزيمات
الهرمونات

Course Coordinator(s): -
  1. Samy Talaat Ibrahim Abu Talib
Head of department: -
Safaa Mohammed Ali Hassan