University :Mansoura UniversityFaculty :Faculty of Agriculture |
|
| A- Basic information : | |
| 1. Programme title | إنتاج الدواجن | 2. Programme type | Single | 3. Date of approval of the program | 27/10/199 | 4- Department responsible for the program | 1 - Poultry Production / Faculty of Agriculture |
|
|
|
|
| B- Professional information : | |
| | 1- General program aims | | | | 1- يدير مزارع إنتاج الدواجن تحت نظم الإنتاج المكثف أو غير المكثف. | | 2- يطبق تكنولوجيات التناسل فى خطط التربية و حفظ الأصول الوراثية. | | 3- يخطط بهدف التحسين الوراثي للدواجن واضعا في الاعتبار الاعتبارات المزرعية . | | 4- ينتج منتجات داجنة عالية الجودة. | | 5- يستخدم مفاهيم وأسس تغذية الدواجن في التغذية التطبيقية . | | 6- يطبق برامج وقائية لمنع انتشار الأمراض الوبائية او المتوطنة او المشتركة. |
| | | 2- Intended learning outcomes (ILO'S) | | | | | | 3- Academic standards | | | | | | 4- Reference standards (Benchmarks) | | | | 1- المراجع الخارجية للمعايير (العلامات المرجعية) |
| | | 5- Curriculum structure and contents | | | | a - Programme duration | أربعة سنوات (سنتان تخصص إنتاج دواجن- الصف الثالث والرابع). | | b - Prgramme Structure | | | 1 - No of hours /No of Units :Theoretical | Practical | Total | Compulsory | Elective | Optional | 12 | 18 | 30 | | | |
| | No of Hours | Percentage | 2 - Basic sciences Courses : | | | 3 - Social sciences and humanities courses : | | | 4 - Specialized courses : | | | 5 - Other Courses : | | | 6 - Field training: | 7* 39= 273 |
|
| | | d - Prgramme Courses | | | -أولى شعبة عامة / الشعبة العامة (لائحة 2005) | | | | a- Compulsory : | | | Code | Course Name | No.of Units | No. of hours/week | Semester | Lect. | Excer. | Lab. | 9 | Fundamentals of Agricultural Engineering | | 2 | | 2 | Second Semster | 10 | Zoology- Physiology | | 2 | | 2 | Second Semster | 11 | Analytical Chemistry | | 2 | | 4 | Second Semster | 12 | Fundametals of Statistics | | 2 | 2 | | Second Semster | 13 | Human rights and general principles of law | | 2 | | | Second Semster | 1 | Botany- Morphology | | 2 | | 4 | First Semster | 2 | Inorganic Chemistry | | 2 | | 4 | First Semster | 3 | Fundamentals of Economics | | 2 | | 2 | First Semster | 4 | General Zoology | | 2 | | 4 | First Semster | 5 | General Mathematics | | 2 | | 2 | First Semster | 6 | Rural Society | | 2 | | | First Semster | 7 | Botany -Taxonomy | | 2 | | 4 | Second Semster | 8 | Physics & Meteorology | | 2 | | 2 | Second Semster |
| | b- Optional : | | | |
| | |
|
|
| | -ثانية شعبة عامة / الشعبة العامة (لائحة 2005) | | | | a- Compulsory : | | | Code | Course Name | No.of Units | No. of hours/week | Semester | Lect. | Excer. | Lab. | 14 | Organic Chemistry | | 2 | 2 | | First Semster | 15 | Fundamentals of Soil science | | 2 | | 2 | First Semster | 16 | Fundamentals of Crop Production | | 2 | | 4 | First Semster | 17 | Agricultural Microbiology-General | | 2 | | 4 | First Semster | 18 | Fundamentals of Animal & Poultry Production | | 2 | | 4 | First Semster | 19 | General Entomology | | 2 | | 4 | First Semster | 20 | Fundamentals of Biochemistry | | 2 | | 2 | Second Semster | 21 | Principles of Genetics | | 2 | | 4 | Second Semster | 22 | Fundamentals of Food Science | | 2 | | 4 | Second Semster | 23 | Plant Physiology | | 2 | | 2 | Second Semster | 24 | Fundamentals of Horticulture Production | | 2 | | 4 | Second Semster | 25 | Agricultural Economics | | 2 | | 2 | Second Semster |
| | b- Optional : | | | |
| | |
|
|
| | -ثالثة انتاج الدواجن / شعبة انتاج الدواجن / الشعبة العامة (لائحة عام 1993) | | | | a- Compulsory : | | | Code | Course Name | No.of Units | No. of hours/week | Semester | Lect. | Excer. | Lab. | 34 | Poultry Physiology | | 2 | | 2 | Second Semster | 35 | Adaptation and Endocrinology | | 2 | | 2 | Second Semster | 36 | Engineering and Equipment of Poultry Farms | | 2 | | 2 | Second Semster | 37 | Production of Fodders and Forages | | 2 | | 2 | Second Semster | 26 | Fish Production | | 2 | | 2 | First Semster | 27 | Poultry Production | | 2 | | 2 | First Semster | 28 | Poultry Nutrition | | 2 | | 4 | First Semster | 29 | Animal Nutrition | | 2 | | 4 | First Semster | 30 | Population Genetics | | 2 | | 4 | First Semster | 31 | Field Crops Production | | 2 | | 2 | First Semster | 32 | Poultry Husbandry | | 2 | | 4 | Second Semster | 33 | Experimental Design and Analysis | | 2 | | 2 | Second Semster |
| | b- Optional : | | | |
| | |
|
|
| | -رابعة انتاج الدواجن / شعبة انتاج الدواجن / الشعبة العامة (لائحة عام 1993) | | | | a- Compulsory : | | | Code | Course Name | No.of Units | No. of hours/week | Semester | Lect. | Excer. | Lab. | 38 | Broiler Chicks Production | | 2 | | 4 | First Semster | 47 | Economics of Poultry Farms Management | | 2 | | 2 | Second Semster | 48 | Fowls and Domestic Livestock | | 2 | | 4 | Second Semster | 49 | Research and Discussions | | | | 4 | Second Semster | 39 | Poultry Breeding and Improvement | | 2 | | 2 | First Semster | 40 | Poultry Hygiene | | 2 | | 2 | First Semster | 41 | Incubation and Brooding | | 2 | | 2 | First Semster | 42 | Engineering of Slaughter-Houses and Stores | | 2 | | 2 | First Semster | 43 | Agriculture Extension | | 2 | | 2 | First Semster | 44 | Laying Hen,s Production | | 2 | | 4 | Second Semster | 45 | Processing of Poultry Feeds | | 2 | | 4 | Second Semster | 46 | Processing of Poultry Products | | 2 | | 2 | Second Semster |
| | b- Optional : | | | |
| | |
|
|
|
|
|
|
|
|
| 6- Course contents | |
| | Review course Specification |
|
|
| 7- Programme admission requirements (according to bylaw) | |
| | 1- الحصول علي شهادة الثانوية العامة بمجموع يؤهل الطالب الالتحاق بكلية الزراعة | | 2- أن يكون الطالب ناجح ومنقول للفرقة الثالثة وناجح بالحد الأدنى (الرسوب في مادتين). |
|
|
| 8- Regulations for progression and programme completion | |
| Mansoura University|Faculty of Agriculture|الشعبة العامة|أولى شعبة عامة | | 1- الحصول علي شهادة الثانوية العامة بمجموع يؤهل الطالب الالتحاق بكلية الزراعة | Mansoura University|Faculty of Agriculture|الشعبة العامة|ثانية شعبة عامة | | 2- أن يكون ناجح في الفرقة الأولي وناجح بالحد الأدنى (الرسوب في مادتين). | Mansoura University|Faculty of Agriculture|الشعبة العامة|شعبة انتاج الدواجن|ثالثة انتاج الدواجن | | 3- أن يكون ناجح في الفرقة الثانية وناجح بالحد الأدنى (الرسوب في مادتين) مع الحصول علي الدرجات التي تؤهله للالتحاق في البرنامج (التنسيق الداخلي بالكلية). | Mansoura University|Faculty of Agriculture|الشعبة العامة|شعبة انتاج الدواجن|رابعة انتاج الدواجن | | 4- أن يكون ناجح في الفرقة الثالثة وناجح بالحد الأدنى (الرسوب في مادتين). |
|
|
|
|
| 9- Assessment rules enrolled in the program | |
| No | Method | As measured from the intended learning outcomes |
|
|
| 10- Program evaluation | |
| No | Evaluator | Tool | Sample | 1- | 1- Senior Students | إمتحان السنة النهائية | 2 | 2- | 2- Alumni | فرصة الحصول علي عمل مناسب | 5 | 3- | 3- Stakeholders (Employers) | طرح فرص مناسبه للعمل من خريجي البرنامج | 3 | 4- | 4- External Evaluator | الموافقة علي البرنامج | 1 | 5- | 5- Others | لا يوجد | |
|
|
|
Program Coordinators :
|