Faculty of Agriculture

Model (No 12)

Course Specification : Poultry Production

2011 - 2012

 
Farabi Quality Management of Education and Learning - 23/11/2024
University :Mansoura University
Faculty :Faculty of Agriculture
Department :Poultry Production
1- Course data :-
Code: 27
Course title: Poultry Production
Year/Level: ثالثة انتاج الدواجن
Program Title:
  • All Academic programmes
Specialization:
Teaching Hours: Theoretical: 2Tutorial: Practical: 2
2- Course aims :-
  1. إكساب الطالب خبرة لمعرفة أهم الملاحظات المتبعة عند إنشاء مزراع الدواجن
  2. كيفية اختيار السلالة سواء لإنتاج اللحم أو البيض
  3. قواعد تنشئة القطيع
3- Course Learning Outcomes :-
4- Course contents :-
NoTopicsWeek
1أسباب تطور تربية دجاج اللحم
2تغذية دجاج اللحم
3تربية كتاكيت اللحم
4مواصفات سلالات دجاج البيض
5تنشئة وتربية بداري البيض
6تربية دجاج االبيض لإنتاج بيض المائدة
7تربية دجاج البيض لإنتاج بيض التفريخ
8تغذية الدجاج البياض
9العوامل المؤثرة علي إنتاج البيض
10تسويق منتجات الدواجن
11مقدمة عن إنتاج الدواجن وأهم المشاكل
12تجهيز عنابر الدواجن
13تنشئة وحضانة كتاكيت التسمين
14مواصفات سلالات دجاج اللحم

5- Teaching and learning methods :-
SMethod
محاضرات نظرية
دروس عملية
مجموعات عمل

6- Teaching and learning methods of disables :-
  1. لا يوجد

7- Student assessment :-
A. Timing
NoMethodWeek
1دوريةأسبوعياً
2مرتانت\السابع والثالث عشر
3مرتانالثامن والرابع عشر
4مرة واحدةنهاية الفصل الدراسي
B. Degree
NoMethodDegree
1Mid_term examination5
2Final_term examination60
3Oral examination 10
4Practical examination 20
5Semester work5
6Other types of asessment
Total100%

8- List of books and references
SItemType
1مذكرات نظرية وعملية بالقسم
2تربية الدواجن ورعايتها- اإنتاج التجاري للدجاج
3الكتب المتناولة إنتاج الدواجن
4المجلة المصرية لعلوم الدواجن Poultry Science and British Poultry Science

9- Matrix of knowledge and skills of the course
SContentStudy week
أسباب تطور تربية دجاج اللحم
تغذية دجاج اللحم
تربية كتاكيت اللحم
مواصفات سلالات دجاج البيض
تنشئة وتربية بداري البيض
تربية دجاج االبيض لإنتاج بيض المائدة
تربية دجاج البيض لإنتاج بيض التفريخ
تغذية الدجاج البياض
العوامل المؤثرة علي إنتاج البيض
تسويق منتجات الدواجن
مقدمة عن إنتاج الدواجن وأهم المشاكل
تجهيز عنابر الدواجن
تنشئة وحضانة كتاكيت التسمين
مواصفات سلالات دجاج اللحم

Course Coordinator(s): -
  1. Tork Mohamed Ibrahim Dora
Head of department: -
Tork Mohamed Ibrahim Dora