كلية الزراعة

نموذج رقم(12)

توصيف مقرر دراسي : البان - خاص

2006 - 2007

 
الفارابى لإدارة جودة التعليم والتعلم - 21/11/2024
الجامعة :جامعة المنصورة
الكلية :كلية الزراعة
القسم :الألبان
1- بيانات المقرر :-
الرمز الكودى: 44
اسم المقرر: البان - خاص
الفرقة: رابعة الانتاج الحيوانى
عنوان البرنامج:
  • جميع البرامج الاكاديمية
التخصص:
عدد الساعات: نظري: 2فصل: عملى: 4
2- أهداف المقرر :-
  1. Knowledge of chemical and microbiological examinations of milk and dairy products.
  2. Understanding of agents and conditions leading to the spoilage of milk and dairy products.
  3. Training on the manufacture of dairy products.
  4. Knowledge of heat treatments applied to milk in dairy plants.
3- نواتج التعلم المستهدفة للمقرر :-
4- محتويات المقرر :-
مالموضوعالأسبوع
1Spoilage of milk and dairy products
2Milk preservation methods.
3Description of the preparation of cheese, butter, cream, condensed and dried milks and heat-treated milks.
4Routine examinations of milk.

5- أساليب التعليم والتعلم :-
مالاسلوب
Lectures.
Laboratory sessions.
Visits to dairy plants.
Discussion groups and seminars.

6- أساليب التعليم والتعلم للطلاب ذوى القدرات المحدودة :-
    لا توجد بيانات.

7- تقويم الطلاب :-
أ- التوقيت
مالطريقةالأسبوع
1Mid-term examination 7
2Final-term examination 15
3Oral examination 13
4Practical examination 14
ب- توزيع الدرجات
مالطريقةالدرجة
1امتحان نصف الترم5
2امتحان آخر الترم50
3الامتحان الشفوى10
4الامتحان العملى20
5أعمال الترم5
6طرق أخرى للتقييم10
المجموع100%

8- قائمة الكتب الدراسية والمراجع
مالعنصرالنوع
1Dairy Technology by staff members of the Dairy Department, Faculty of Agriculture, Mansoura University(2003).
2Routine Examinations of Dairy products by Gamal El-Din Abdel-Tawab and Goudt Salem, Riad Press, Riad, Saudi Arabia (1981).
3Simplified Methods for the Examination of Milk and Its Products by Gamal El-Din Abdel-Tawab and Abdel Mageed Hamdy, El-Saada Press, Cairo (1967).
4- Basics of Dairy Sciences by Maher Ahmed Noor, Dar El-Neel Press, Cairo (1990
5Periodicals:-Egyptian Journal of Dairy Science
6Journal of Dairy Research.
7Journal of Food Science

9- مصفوفة المعارف والمهارات المستهدفة من المقرر الدراسي
مالمحتوىأسبوع الدراسة
Spoilage of milk and dairy products
Milk preservation methods.
Description of the preparation of cheese, butter, cream, condensed and dried milks and heat-treated milks.
Routine examinations of milk.

اساتذة المادة: -
  1. عبدالوهاب الشاذلى خليل
رئيس مجلس القسم العلمى: -
محمد محمد إبراهيم زين الدين