الجامعة :جامعة المنصورة |
الكلية :كلية الزراعة |
القسم :الألبان |
|
| 1- 1- بيانات المقرر :- |
| | الرمز الكودى: | 44 | | اسم المقرر: | البان - خاص | | الفرقة: | رابعة الانتاج الحيوانى | | عنوان البرنامج: | | | التخصص: | | | عدد الساعات: | نظري: | 2 | فصل: | | عملى: | 4 |
|
| 2- 2- أهداف المقرر :- |
| - Knowledge of chemical and microbiological examinations of milk and dairy products.
- Understanding of agents and conditions leading to the spoilage of milk and dairy products.
- Training on the manufacture of dairy products.
- Knowledge of heat treatments applied to milk in dairy plants.
|
| 3- 3- نواتج التعلم المستهدفة للمقرر :- |
| |
| 4- 4- محتويات المقرر :- |
| | م | الموضوع | الأسبوع |
|---|
| 1 | Spoilage of milk and dairy products | | | 2 | Milk preservation methods. | | | 3 | Description of the preparation of cheese, butter, cream, condensed and dried milks and heat-treated milks. | | | 4 | Routine examinations of milk. | |
|
|
| 5- 5- أساليب التعليم والتعلم :- |
| | م | الاسلوب |
|---|
| Lectures. | | Laboratory sessions. | | Visits to dairy plants. | | Discussion groups and seminars.
|
|
|
| 6- 6- أساليب التعليم والتعلم للطلاب ذوى القدرات المحدودة :- |
| لا توجد بيانات. |
|
| 7- 7- تقويم الطلاب :- |
| - التوقيت |
| | م | الطريقة | الأسبوع |
|---|
| 1 | Mid-term examination | 7 | | 2 | Final-term examination | 15 | | 3 | Oral examination | 13 | | 4 | Practical examination | 14 |
|
| - توزيع الدرجات |
| | م | الطريقة | الدرجة |
|---|
| 1 | امتحان نصف الترم | 5 | | 2 | امتحان آخر الترم | 50 | | 3 | الامتحان الشفوى | 10 | | 4 | الامتحان العملى | 20 | | 5 | أعمال الترم | 5 | | 6 | طرق أخرى للتقييم | 10 | | المجموع | 100% |
|
|
| 8- 8- قائمة الكتب الدراسية والمراجع |
| | م | المراجع | النوع |
|---|
| 1 | Dairy Technology by staff members of the Dairy Department, Faculty of Agriculture, Mansoura University(2003). | | | 2 | Routine Examinations of Dairy products by Gamal El-Din Abdel-Tawab and Goudt Salem, Riad Press, Riad, Saudi Arabia (1981). | | | 3 | Simplified Methods for the Examination of Milk and Its Products by Gamal El-Din Abdel-Tawab and Abdel Mageed Hamdy, El-Saada Press, Cairo (1967). | | | 4 | - Basics of Dairy Sciences by Maher Ahmed Noor, Dar El-Neel Press, Cairo (1990 | | | 5 | Periodicals:-Egyptian Journal of Dairy Science | | | 6 | Journal of Dairy Research. | | | 7 | Journal of Food Science | |
|
|
| 9- 9- مصفوفة المعارف والمهارات المستهدفة من المقرر الدراسي |
| | م | المحتوى | أسبوع الدراسة |
|---|
| Spoilage of milk and dairy products | | | Milk preservation methods. | | | Description of the preparation of cheese, butter, cream, condensed and dried milks and heat-treated milks. | | | Routine examinations of milk. | |
|
|
| اساتذة المادة: - |
| - عبدالوهاب الشاذلى خليل
|
| رئيس مجلس القسم العلمى: - |
| محمد محمد إبراهيم زين الدين |