الجامعة :جامعة المنصورة |
الكلية :كلية الزراعة |
القسم :الألبان |
|
1- بيانات المقرر :- |
| الرمز الكودى: | 44 | اسم المقرر: | البان - خاص | الفرقة: | رابعة الانتاج الحيوانى | عنوان البرنامج: | | التخصص: | | عدد الساعات: | نظري: | 2 | فصل: | | عملى: | 4 |
|
2- أهداف المقرر :- |
| - Knowledge of chemical and microbiological examinations of milk and dairy products.
- Understanding of agents and conditions leading to the spoilage of milk and dairy products.
- Training on the manufacture of dairy products.
- Knowledge of heat treatments applied to milk in dairy plants.
|
3- نواتج التعلم المستهدفة للمقرر :- |
| |
4- محتويات المقرر :- |
| م | الموضوع | الأسبوع |
---|
1 | Spoilage of milk and dairy products | | 2 | Milk preservation methods. | | 3 | Description of the preparation of cheese, butter, cream, condensed and dried milks and heat-treated milks. | | 4 | Routine examinations of milk. | |
|
|
5- أساليب التعليم والتعلم :- |
| م | الاسلوب |
---|
| Lectures. | | Laboratory sessions. | | Visits to dairy plants. | | Discussion groups and seminars.
|
|
|
6- أساليب التعليم والتعلم للطلاب ذوى القدرات المحدودة :- |
| لا توجد بيانات. |
|
7- تقويم الطلاب :- |
| أ- التوقيت |
| م | الطريقة | الأسبوع |
---|
1 | Mid-term examination | 7 | 2 | Final-term examination | 15 | 3 | Oral examination | 13 | 4 | Practical examination | 14 |
|
| ب- توزيع الدرجات |
| م | الطريقة | الدرجة |
---|
1 | امتحان نصف الترم | 5 | 2 | امتحان آخر الترم | 50 | 3 | الامتحان الشفوى | 10 | 4 | الامتحان العملى | 20 | 5 | أعمال الترم | 5 | 6 | طرق أخرى للتقييم | 10 | المجموع | 100% |
|
|
8- قائمة الكتب الدراسية والمراجع |
| م | العنصر | النوع |
---|
1 | Dairy Technology by staff members of the Dairy Department, Faculty of Agriculture, Mansoura University(2003). | | 2 | Routine Examinations of Dairy products by Gamal El-Din Abdel-Tawab and Goudt Salem, Riad Press, Riad, Saudi Arabia (1981). | | 3 | Simplified Methods for the Examination of Milk and Its Products by Gamal El-Din Abdel-Tawab and Abdel Mageed Hamdy, El-Saada Press, Cairo (1967). | | 4 | - Basics of Dairy Sciences by Maher Ahmed Noor, Dar El-Neel Press, Cairo (1990 | | 5 | Periodicals:-Egyptian Journal of Dairy Science | | 6 | Journal of Dairy Research. | | 7 | Journal of Food Science | |
|
|
9- مصفوفة المعارف والمهارات المستهدفة من المقرر الدراسي |
| م | المحتوى | أسبوع الدراسة |
---|
| Spoilage of milk and dairy products | | | Milk preservation methods. | | | Description of the preparation of cheese, butter, cream, condensed and dried milks and heat-treated milks. | | | Routine examinations of milk. | |
|
|
اساتذة المادة: - |
| - عبدالوهاب الشاذلى خليل
|
رئيس مجلس القسم العلمى: - |
| محمد محمد إبراهيم زين الدين |