الجامعة :جامعة المنصورة |
الكلية :كلية الزراعة |
القسم :الألبان |
|
1- بيانات المقرر :- |
| الرمز الكودى: | 38 | اسم المقرر: | تكنولوجيا ألبان ومنتجاتها | الفرقة: | رابعة شعبة عامة | عنوان البرنامج: | - بكالوريوس العلوم الزراعية - شعبة عامه
| التخصص: | | عدد الساعات: | نظري: | 2 | فصل: | | عملى: | 4 |
|
2- أهداف المقرر :- |
| - ادارة و توظيف الموارد الزراعية
- اظهار القدرات الفنية بشكل جيد
- ادارة المنشاة الزراعية
- تصنيع مختلف الاغذية و منتجاتها
- تطبيق معايير ضمان الجودة و سلامة الغذاء
|
3- نواتج التعلم المستهدفة للمقرر :- |
| |
4- محتويات المقرر :- |
| م | الموضوع | الأسبوع |
---|
1 | Preservation and storage of various dairy products. | | 2 | Recent technology used in collecting milk and its transportation under cooling from collection centres to dairy plants. | | 3 | Basics and advances in heat treatments of milk, including pasteurization, sterilization and ultra heat temperature (UHT) treatments. | | 4 | Technology of manufacturing various dairy products | |
|
|
5- أساليب التعليم والتعلم :- |
| م | الاسلوب |
---|
| Lectures. | | Laboratory sessions | | Visits to dairy plants. | | Discussion groups and seminars. |
|
|
6- أساليب التعليم والتعلم للطلاب ذوى القدرات المحدودة :- |
| - not found
|
|
7- تقويم الطلاب :- |
| أ- التوقيت |
| م | الطريقة | الأسبوع |
---|
1 | Mid-term examination | 7 | 2 | Final-term examination | 15 | 3 | Oral examination | 13 | 4 | Practical examination | 14 |
|
| ب- توزيع الدرجات |
| م | الطريقة | الدرجة |
---|
1 | امتحان نصف الترم | 5 | 2 | امتحان آخر الترم | 60 | 3 | الامتحان الشفوى | 10 | 4 | الامتحان العملى | 20 | 5 | أعمال الترم | 5 | 6 | طرق أخرى للتقييم | | المجموع | 100% |
|
|
8- قائمة الكتب الدراسية والمراجع |
| م | العنصر | النوع |
---|
1 | Dairy Technology by staff members of the Dairy Department, Faculty of Agriculture, Mansoura University (2003). | | 2 | Treatments of Fluid Milk by Gamal El-Din Abdel-Sadek and Abdou El-Sayed Shehata, Dar El-Maref, Cairo (1985). | | 3 | Simplified Methods for the Examination of Milk and Its Products by Gamal El-Din Abdel-Tawab and Abdel Mageed Hamdy, El-Saada Press, Cairo (1967). | | 4 | General Principles of Dairy Sciences by Gamal El-Din Abdel-Tawab, El-Reiad Press, Riadh, Saudi Arabia (1977). | | 5 | Egyptian Journal of Dairy Science | | 6 | Journal of Dairy Science. | | 7 | Journal of Dairy Research. | | 8 | Journal of Food Science | | 9 | Institute of Food Science and Technology (UK) (www.ifst.org) | | 10 | Fonterra group (NZ)(www.fonterra.com). | |
|
|
9- مصفوفة المعارف والمهارات المستهدفة من المقرر الدراسي |
| م | المحتوى | أسبوع الدراسة |
---|
| Preservation and storage of various dairy products. | | | Recent technology used in collecting milk and its transportation under cooling from collection centres to dairy plants. | | | Basics and advances in heat treatments of milk, including pasteurization, sterilization and ultra heat temperature (UHT) treatments. | | | Technology of manufacturing various dairy products | |
|
|
اساتذة المادة: - |
| - محمد شلبى جمعه نصر حطب
|
رئيس مجلس القسم العلمى: - |
| الطاهره محمد أحمد عمار |