Faculty of Agriculture

Model (No 12)

Course Specification : Human Nutrition

2012 - 2013

 
Farabi Quality Management of Education and Learning - 22/12/2024
University :Mansoura University
Faculty :Faculty of Agriculture
Department :Food Industries
1- Course data :-
Code: 46
Course title: Human Nutrition
Year/Level: رابعة الألبان
Program Title:
  • All Academic programmes
Specialization:
Teaching Hours: Theoretical: 2Tutorial: Practical: 2
2- Course aims :-
  1. دراسة أسس التغذية السليمة وتخطيط الوجبات
  2. دراسة التغذية في مراحل العمر المختلفة
  3. دراسة التغذية وعلاقتها بالأمراض
3- Course Learning Outcomes :-
4- Course contents :-
NoTopicsWeek
1مقدمة علي مشاكل الغذاء وسوء التغذية
2العناصر الغذائية
3الهضم والأمتصاص والتمثيل الغذائي
4الحكم علي جودة الغذاء
5الجداول الغذائية
6تخطيط الوجبات

5- Teaching and learning methods :-
SMethod
محاضرات نظرية
استخدام الجداول الغذائية واللوحات الإرشادية
استخدام بعض أجهزة العرض
زيارة المؤسسات العلاجية والمدن الجامعية ومصانع الأغذية

6- Teaching and learning methods of disables :-
  1. لايوجد

7- Student assessment :-
A. Timing
NoMethodWeek
1القاء البحوث5
2اختبار نصف الفصل الدراسي7
3اختبار نهاية الفصل الدراسي15
4الاختبار الشفوي والعملي13-14
B. Degree
NoMethodDegree
1Mid_term examination5
2Final_term examination60
3Oral examination 10
4Practical examination 20
5Semester work2.5
6Other types of asessment2.5
Total100%

8- List of books and references
SItemType
1تغذية انسان
2Human nutrition in tropical africa. Human nutrition and diebetics.
3 الطريق إلي الغذاء الصحي - الغذاء والتغذية- الأطعمة ودورها في التغذية
4Human nutrition- Food Nutrition Board- Recommended Dietary Allowances.

9- Matrix of knowledge and skills of the course
SContentStudy week
مقدمة علي مشاكل الغذاء وسوء التغذية
العناصر الغذائية
الهضم والأمتصاص والتمثيل الغذائي
الحكم علي جودة الغذاء
الجداول الغذائية
تخطيط الوجبات

Course Coordinator(s): -
  1. Mona Mahmoud Khalil Osman
Head of department: -
Ahmed Abdel-Aziz al-Rifai