الجامعة :جامعة المنصورة |
الكلية :كلية الزراعة |
القسم :الألبان |
|
1- بيانات المقرر :- |
| الرمز الكودى: | 45 | اسم المقرر: | تكنولوجيا تصنيع الجبن | الفرقة: | رابعة الألبان | عنوان البرنامج: | - بكالوريوس العلوم الزراعية ألبان
| التخصص: | | عدد الساعات: | نظري: | 2 | فصل: | | عملى: | 4 |
|
2- أهداف المقرر :- |
| - ادارة و توظيف الموارد الزراعية
- تصنيع مختلف الاغذية و منتجاتها
- تطبيق معايير ضمان الجودة و سلامة الغذاء
- اختيار ظروف التخزين المناسبة للمصنعات الغذائية
|
3- نواتج التعلم المستهدفة للمقرر :- |
| |
4- محتويات المقرر :- |
| م | الموضوع | الأسبوع |
---|
1 | Classification of cheese. | | 2 | Effect of physical and chemical properties of milk intended for cheesemaking on the quality of resultant cheese. | | 3 | Enzymatic and acid coagulation of milk. | | 4 | Preparation of rennet | | 5 | Rennet substitutes. | | 6 | Cheese making steps | | 7 | Cheese ripening | | 8 | Cheese defects | | 9 | Quality examinations of cheese. | | 10 | Judging cheese | |
|
|
5- أساليب التعليم والتعلم :- |
| م | الاسلوب |
---|
| Lectures. | | Laboratory work. | | Visits to dairy plants. | | Discussion groups and seminars. |
|
|
6- أساليب التعليم والتعلم للطلاب ذوى القدرات المحدودة :- |
| - not found
|
|
7- تقويم الطلاب :- |
| أ- التوقيت |
| م | الطريقة | الأسبوع |
---|
1 | Mid-term examination | 7 | 2 | Final-term examination | 15 | 3 | Oral examination | 13 | 4 | Practical examination | 14 |
|
| ب- توزيع الدرجات |
| م | الطريقة | الدرجة |
---|
1 | امتحان نصف الترم | 5 | 2 | امتحان آخر الترم | 60 | 3 | الامتحان الشفوى | 10 | 4 | الامتحان العملى | 20 | 5 | أعمال الترم | 5 | 6 | طرق أخرى للتقييم | | المجموع | 100% |
|
|
8- قائمة الكتب الدراسية والمراجع |
| م | العنصر | النوع |
---|
1 | Cheese Technology by staff members of the Dairy Department, Faculty of Agriculture, Mansoura University (2003). | | 2 | Cheese Technology by Abdou El-Sayed Shehata, Academic Press, Cairo (1997 | | 3 | Cheese by J.G. Davis, Churchill Ltd, London (1965). | | 4 | Principles of Dairy Industries by Gamal Abdel- Tawab and Abdel Mageed Hamdy, El- Saadh Press, Cairo (1967). | | 5 | Egyptian Journal of Dairy Science | | 6 | Journal of Dairy Science | | 7 | Journal of Food Science. | | 8 | www.foodsci.uoguelph.ca/cheese/welcom.htm | |
|
|
9- مصفوفة المعارف والمهارات المستهدفة من المقرر الدراسي |
| م | المحتوى | أسبوع الدراسة |
---|
| Classification of cheese. | | | Effect of physical and chemical properties of milk intended for cheesemaking on the quality of resultant cheese. | | | Enzymatic and acid coagulation of milk. | | | Preparation of rennet | | | Rennet substitutes. | | | Cheese making steps | | | Cheese ripening | | | Cheese defects | | | Quality examinations of cheese. | | | Judging cheese | |
|
|
اساتذة المادة: - |
| - السيد شوقى محمد رزق السكرى
|
رئيس مجلس القسم العلمى: - |
| الطاهره محمد أحمد عمار |