الجامعة :جامعة المنصورة |
الكلية :كلية الزراعة |
القسم :الألبان |
|
| 1- 1- بيانات المقرر :- |
| | الرمز الكودى: | 38 | | اسم المقرر: | تحليل اللبن ومنتجاته | | الفرقة: | رابعة الألبان | | عنوان البرنامج: | - بكالوريوس العلوم الزراعية ألبان
| | التخصص: | | | عدد الساعات: | نظري: | 2 | فصل: | | عملى: | 4 |
|
| 2- 2- أهداف المقرر :- |
| - Knowledge of chemical composition and physical properties of milk and dairy products.
- Knowledge of processes leading to chemical and physical changes in milk and dairy products.
- Knowledge of the principles of milk and dairy analysis techniques.
- Training on classical and advenced methodologieds used in milk and dairy analysis.
- إظهار قدراته المهنية بشكل جيد
- تطبيق معايير ضمان الجودة وسلامة الغذاء
- استخدام الطرق الحديثة في تقييم الاغذية ومنتجاتها
|
| 3- 3- نواتج التعلم المستهدفة للمقرر :- |
| |
| 4- 4- محتويات المقرر :- |
| | م | الموضوع | الأسبوع |
|---|
| 1 | Chemical and physical properties of milk and its products. | | | 2 | Chemical and physical changes in milk and dairy products. | | | 3 | Classical methods of milk and dairy analysis including determinations of moisture, fat, protein. ash and lactose. | | | 4 | recent advanced methods for milk and dairy products analysis | |
|
|
| 5- 5- أساليب التعليم والتعلم :- |
| | م | الاسلوب |
|---|
| Lectures. | | laboratory sessions. | | Vists to dairy plants. | | Discussion groups and seminars. |
|
|
| 6- 6- أساليب التعليم والتعلم للطلاب ذوى القدرات المحدودة :- |
| - not found
|
|
| 7- 7- تقويم الطلاب :- |
| - التوقيت |
| | م | الطريقة | الأسبوع |
|---|
| 1 | Mid-term examination . | 7 | | 2 | Final-term examination | 15 | | 3 | Oral examination | 13 | | 4 | Practical examination | 14 |
|
| - توزيع الدرجات |
| | م | الطريقة | الدرجة |
|---|
| 1 | امتحان نصف الترم | 5 | | 2 | امتحان آخر الترم | 60 | | 3 | الامتحان الشفوى | 10 | | 4 | الامتحان العملى | 20 | | 5 | أعمال الترم | 5 | | 6 | طرق أخرى للتقييم | | | المجموع | 100% |
|
|
| 8- 8- قائمة الكتب الدراسية والمراجع |
| | م | المراجع | النوع |
|---|
| 1 | Course Notes | | | 2 | Analysis of Milk and Dairy Products by staff members of the Dairy Department, Faculty of Agriculture, Mansoura University (2003). | | | 3 | Essential Books (Text Books) | | | 4 | Dairy Analysis by Ibrahim Salem El-Hagaray et al. El-Shaer Press, Alexandria (1976). | | | 5 | Routine Examinations of Dairy products by Gamal El-Din Abdel-Tawab and Goudt Salem, Riadh Press, Riadh, Saudi Arabia (1981). | | | 6 | A Text-book of Dairy Chemistry by E.R. Ling, Chapman & Hall LTD. London, (1963). | | | 7 | - - Advanced Dairy Chemistry edited by P.F. Fox, Elsevier Science Publishing LTD, England (1992) | | | 8 | Periodicals:-Egyptian Journal of Dairy ScienceInternational Dairy Journal. | |
|
|
| 9- 9- مصفوفة المعارف والمهارات المستهدفة من المقرر الدراسي |
| | م | المحتوى | أسبوع الدراسة |
|---|
| Chemical and physical properties of milk and its products. | | | Chemical and physical changes in milk and dairy products. | | | Classical methods of milk and dairy analysis including determinations of moisture, fat, protein. ash and lactose. | | | recent advanced methods for milk and dairy products analysis | |
|
|
| اساتذة المادة: - |
| - وليد محمود محمد عبده الشارود
|
| رئيس مجلس القسم العلمى: - |
| الطاهره محمد أحمد عمار |