كلية الزراعة

نموذج رقم(12)

توصيف مقرر دراسي : تحليل اللبن ومنتجاته

2009 - 2010

 
الفارابى لإدارة جودة التعليم والتعلم - 21/11/2024
الجامعة :جامعة المنصورة
الكلية :كلية الزراعة
القسم :الألبان
1- بيانات المقرر :-
الرمز الكودى: 38
اسم المقرر: تحليل اللبن ومنتجاته
الفرقة: رابعة الألبان
عنوان البرنامج:
  • بكالوريوس العلوم الزراعية ألبان
التخصص:
عدد الساعات: نظري: 2فصل: عملى: 4
2- أهداف المقرر :-
  1. Knowledge of chemical composition and physical properties of milk and dairy products.
  2. Knowledge of processes leading to chemical and physical changes in milk and dairy products.
  3. Knowledge of the principles of milk and dairy analysis techniques.
  4. Training on classical and advenced methodologieds used in milk and dairy analysis.
  5. إظهار قدراته المهنية بشكل جيد
  6. تطبيق معايير ضمان الجودة وسلامة الغذاء
  7. استخدام الطرق الحديثة في تقييم الاغذية ومنتجاتها
3- نواتج التعلم المستهدفة للمقرر :-
4- محتويات المقرر :-
مالموضوعالأسبوع
1Chemical and physical properties of milk and its products.
2Chemical and physical changes in milk and dairy products.
3Classical methods of milk and dairy analysis including determinations of moisture, fat, protein. ash and lactose.
4recent advanced methods for milk and dairy products analysis

5- أساليب التعليم والتعلم :-
مالاسلوب
Lectures.
laboratory sessions.
Vists to dairy plants.
Discussion groups and seminars.

6- أساليب التعليم والتعلم للطلاب ذوى القدرات المحدودة :-
  1. not found

7- تقويم الطلاب :-
أ- التوقيت
مالطريقةالأسبوع
1Mid-term examination .7
2Final-term examination 15
3Oral examination 13
4Practical examination14
ب- توزيع الدرجات
مالطريقةالدرجة
1امتحان نصف الترم5
2امتحان آخر الترم60
3الامتحان الشفوى10
4الامتحان العملى20
5أعمال الترم5
6طرق أخرى للتقييم
المجموع100%

8- قائمة الكتب الدراسية والمراجع
مالعنصرالنوع
1Course Notes
2Analysis of Milk and Dairy Products by staff members of the Dairy Department, Faculty of Agriculture, Mansoura University (2003).
3Essential Books (Text Books)
4Dairy Analysis by Ibrahim Salem El-Hagaray et al. El-Shaer Press, Alexandria (1976).
5Routine Examinations of Dairy products by Gamal El-Din Abdel-Tawab and Goudt Salem, Riadh Press, Riadh, Saudi Arabia (1981).
6A Text-book of Dairy Chemistry by E.R. Ling, Chapman & Hall LTD. London, (1963).
7- - Advanced Dairy Chemistry edited by P.F. Fox, Elsevier Science Publishing LTD, England (1992)
8Periodicals:-Egyptian Journal of Dairy ScienceInternational Dairy Journal.

9- مصفوفة المعارف والمهارات المستهدفة من المقرر الدراسي
مالمحتوىأسبوع الدراسة
Chemical and physical properties of milk and its products.
Chemical and physical changes in milk and dairy products.
Classical methods of milk and dairy analysis including determinations of moisture, fat, protein. ash and lactose.
recent advanced methods for milk and dairy products analysis

اساتذة المادة: -
  1. وليد محمود محمد عبده الشارود
رئيس مجلس القسم العلمى: -
الطاهره محمد أحمد عمار