الجامعة :جامعة المنصورة |
الكلية :كلية الزراعة |
القسم :الألبان |
|
1- بيانات المقرر :- |
| الرمز الكودى: | 38 | اسم المقرر: | تحليل اللبن ومنتجاته | الفرقة: | رابعة الألبان | عنوان البرنامج: | - بكالوريوس العلوم الزراعية ألبان
| التخصص: | | عدد الساعات: | نظري: | 2 | فصل: | | عملى: | 4 |
|
2- أهداف المقرر :- |
| - Knowledge of chemical composition and physical properties of milk and dairy products.
- Knowledge of processes leading to chemical and physical changes in milk and dairy products.
- Knowledge of the principles of milk and dairy analysis techniques.
- Training on classical and advenced methodologieds used in milk and dairy analysis.
- إظهار قدراته المهنية بشكل جيد
- تطبيق معايير ضمان الجودة وسلامة الغذاء
- استخدام الطرق الحديثة في تقييم الاغذية ومنتجاتها
|
3- نواتج التعلم المستهدفة للمقرر :- |
| |
4- محتويات المقرر :- |
| م | الموضوع | الأسبوع |
---|
1 | Chemical and physical properties of milk and its products. | | 2 | Chemical and physical changes in milk and dairy products. | | 3 | Classical methods of milk and dairy analysis including determinations of moisture, fat, protein. ash and lactose. | | 4 | recent advanced methods for milk and dairy products analysis | |
|
|
5- أساليب التعليم والتعلم :- |
| م | الاسلوب |
---|
| Lectures. | | laboratory sessions. | | Vists to dairy plants. | | Discussion groups and seminars. |
|
|
6- أساليب التعليم والتعلم للطلاب ذوى القدرات المحدودة :- |
| - not found
|
|
7- تقويم الطلاب :- |
| أ- التوقيت |
| م | الطريقة | الأسبوع |
---|
1 | Mid-term examination . | 7 | 2 | Final-term examination | 15 | 3 | Oral examination | 13 | 4 | Practical examination | 14 |
|
| ب- توزيع الدرجات |
| م | الطريقة | الدرجة |
---|
1 | امتحان نصف الترم | 5 | 2 | امتحان آخر الترم | 60 | 3 | الامتحان الشفوى | 10 | 4 | الامتحان العملى | 20 | 5 | أعمال الترم | 5 | 6 | طرق أخرى للتقييم | | المجموع | 100% |
|
|
8- قائمة الكتب الدراسية والمراجع |
| م | العنصر | النوع |
---|
1 | Course Notes | | 2 | Analysis of Milk and Dairy Products by staff members of the Dairy Department, Faculty of Agriculture, Mansoura University (2003). | | 3 | Essential Books (Text Books) | | 4 | Dairy Analysis by Ibrahim Salem El-Hagaray et al. El-Shaer Press, Alexandria (1976). | | 5 | Routine Examinations of Dairy products by Gamal El-Din Abdel-Tawab and Goudt Salem, Riadh Press, Riadh, Saudi Arabia (1981). | | 6 | A Text-book of Dairy Chemistry by E.R. Ling, Chapman & Hall LTD. London, (1963). | | 7 | - - Advanced Dairy Chemistry edited by P.F. Fox, Elsevier Science Publishing LTD, England (1992) | | 8 | Periodicals:-Egyptian Journal of Dairy ScienceInternational Dairy Journal. | |
|
|
9- مصفوفة المعارف والمهارات المستهدفة من المقرر الدراسي |
| م | المحتوى | أسبوع الدراسة |
---|
| Chemical and physical properties of milk and its products. | | | Chemical and physical changes in milk and dairy products. | | | Classical methods of milk and dairy analysis including determinations of moisture, fat, protein. ash and lactose. | | | recent advanced methods for milk and dairy products analysis | |
|
|
اساتذة المادة: - |
| - وليد محمود محمد عبده الشارود
|
رئيس مجلس القسم العلمى: - |
| الطاهره محمد أحمد عمار |