الجامعة :جامعة المنصورة |
الكلية :كلية الزراعة |
القسم :الألبان |
|
1- بيانات المقرر :- |
| الرمز الكودى: | 34 | اسم المقرر: | منتجات الألبان الدهنية | الفرقة: | ثالثة الألبان | عنوان البرنامج: | - بكالوريوس العلوم الزراعية ألبان
| التخصص: | | عدد الساعات: | نظري: | 2 | فصل: | | عملى: | 4 |
|
2- أهداف المقرر :- |
| - السيطرة على ، منع تلف و فساد الاغذية
- المحافظة على الموارد الطبيعية و التنوع البيولوجى
- تصنيع مختلف الاغذية و منتجاتها
|
3- نواتج التعلم المستهدفة للمقرر :- |
| |
4- محتويات المقرر :- |
| م | الموضوع | الأسبوع |
---|
1 | Milk lipids. | | 2 | Saturated and unsaturated fatty acids. | | 3 | Classification of lipids. | | 4 | Chemistry of glycerides. | | 5 | Biosynthesis of fatty acids. | | 6 | Glycerides in natural lipids | | 7 | Detection methods of glycerides | | 8 | Enzymatic hydrolysis of lipids. | | 9 | Biosynthesis of milk lipids. | | 10 | Deterioration of lipids. | | 11 | Properties and manufacture of cream. | | 12 | Properties and manufacture of butter. | | 13 | Properties and manufacture of margarine and Samna. | |
|
|
5- أساليب التعليم والتعلم :- |
| م | الاسلوب |
---|
| Lectures. | | Laboratory work. | | Visits to dairy plants | | Discussion groups and seminars |
|
|
6- أساليب التعليم والتعلم للطلاب ذوى القدرات المحدودة :- |
| - not found
|
|
7- تقويم الطلاب :- |
| أ- التوقيت |
| م | الطريقة | الأسبوع |
---|
1 | Mid-term examination | 7 | 2 | Final-term examination | 15 | 3 | Oral examination | 13 | 4 | Practical examination | 14 |
|
| ب- توزيع الدرجات |
| م | الطريقة | الدرجة |
---|
1 | امتحان نصف الترم | 5 | 2 | امتحان آخر الترم | 60 | 3 | الامتحان الشفوى | 10 | 4 | الامتحان العملى | 20 | 5 | أعمال الترم | 5 | 6 | طرق أخرى للتقييم | | المجموع | 100% |
|
|
8- قائمة الكتب الدراسية والمراجع |
| م | العنصر | النوع |
---|
1 | Fatty Dairy Products by staff members of the Dairy Department, Faculty of Agriculture, Mansoura University (2003). | | 2 | Fatty Milk Products and Ice Cream by Ibrahim Hussein Abou Lehia, King Abou-Soud University, Saudi Arabia (1995). | | 3 | Butter by Ibrahim Salem El-Hagarawy, Dar El-Maref, Cairo (1979). | | 4 | General Principles of Dairy Sciences by Gamal El-Din Abdel-Tawab, El-Reiad Press, Riadh, Saudi Arabia (19977). | | 5 | Egyptian Journal of Dairy Science | | 6 | Journal of Dairy Science. | | 7 | Journal of Food Science | |
|
|
9- مصفوفة المعارف والمهارات المستهدفة من المقرر الدراسي |
| م | المحتوى | أسبوع الدراسة |
---|
| Milk lipids. | | | Saturated and unsaturated fatty acids. | | | Classification of lipids. | | | Chemistry of glycerides. | | | Biosynthesis of fatty acids. | | | Glycerides in natural lipids | | | Detection methods of glycerides | | | Enzymatic hydrolysis of lipids. | | | Biosynthesis of milk lipids. | | | Deterioration of lipids. | | | Properties and manufacture of cream. | | | Properties and manufacture of butter. | | | Properties and manufacture of margarine and Samna. | |
|
|
اساتذة المادة: - |
| - السيد شوقى محمد رزق السكرى
|
رئيس مجلس القسم العلمى: - |
| الطاهره محمد أحمد عمار |