الجامعة :جامعة المنصورة |
الكلية :كلية الزراعة |
القسم :الألبان |
|
1- بيانات المقرر :- |
| الرمز الكودى: | 32 | اسم المقرر: | البان مجففة ومكثفة | الفرقة: | ثالثة الألبان | عنوان البرنامج: | | التخصص: | | عدد الساعات: | نظري: | 2 | فصل: | | عملى: | 4 |
|
2- أهداف المقرر :- |
| - Knowledge of factors affecting the quality of dried and condensed milks.
- Knowledge of manufacturing processes involved in the preparation of dried and condensed milks.
- Training on the production of dried and condensed milks under hygienic conditions.
- Training on carrying out chemical and microbiological examinations of dried and condensed milks. .
- استخدام التكنولوجيا الملائمة لمعالجة المشاكل الفنية والاقتصادية في مجالات الصناعات الغذائية
- إظهار قدراته المهنية بشكل جيد
- تطبيق معايير ضمان الجودة وسلامة الغذاء
- السيطرة علي ومنع تلف وفساد الاغذية
|
3- نواتج التعلم المستهدفة للمقرر :- |
| |
4- محتويات المقرر :- |
| م | الموضوع | الأسبوع |
---|
1 | Chemical composition of milk used for the preparation of dried and condensed milks and its effect on the properties of final products. | | 2 | Salt balance in milk and its effect on heat stability of milk. | | 3 | Manufacture of dried and condensed milk, including description of processing stages and equipment. | | 4 | Packaging, handling, storage and shipment of dried and condensed milks. | | 5 | Defects of dried and condensed milks. | |
|
|
5- أساليب التعليم والتعلم :- |
| م | الاسلوب |
---|
| Lectures. | | Laboratory work | | Visits to dairy plants. | | Discussion groups and seminars |
|
|
6- أساليب التعليم والتعلم للطلاب ذوى القدرات المحدودة :- |
| - not found
|
|
7- تقويم الطلاب :- |
| أ- التوقيت |
| م | الطريقة | الأسبوع |
---|
1 | Mid-term examination | 7 | 2 | Final-term examination | 15 | 3 | Oral examination | 13 | 4 | Practical examination | 14 |
|
| ب- توزيع الدرجات |
| م | الطريقة | الدرجة |
---|
1 | امتحان نصف الترم | 5 | 2 | امتحان آخر الترم | 60 | 3 | الامتحان الشفوى | 10 | 4 | الامتحان العملى | 20 | 5 | أعمال الترم | 5 | 6 | طرق أخرى للتقييم | | المجموع | 100% |
|
|
8- قائمة الكتب الدراسية والمراجع |
| م | العنصر | النوع |
---|
1 | Dried and Condensed Milks by staff members of the Dairy Department, Faculty of Agriculture, Mansoura University (2004). | | 2 | Fundamentals of Dairy Technology by Ibrahim Salem El-Hagaray et al. Dar Al-Matbooat Al-Gadida, Alexandria (1974).. | | 3 | General Principles of Dairy Sciences by Gamal El-Din Abdel-Tawab, El-Reiad Press, Riadh, Saudi Arabia (1977). | | 4 | Egyptian Journal of Dairy Science | | 5 | Journal of Dairy Science. | | 6 | Journal of Food Science | |
|
|
9- مصفوفة المعارف والمهارات المستهدفة من المقرر الدراسي |
| م | المحتوى | أسبوع الدراسة |
---|
| Chemical composition of milk used for the preparation of dried and condensed milks and its effect on the properties of final products. | | | Salt balance in milk and its effect on heat stability of milk. | | | Manufacture of dried and condensed milk, including description of processing stages and equipment. | | | Packaging, handling, storage and shipment of dried and condensed milks. | | | Defects of dried and condensed milks. | |
|
|
اساتذة المادة: - |
| - وليد محمود محمد عبده الشارود
|
رئيس مجلس القسم العلمى: - |
| الطاهره محمد أحمد عمار |