كلية الزراعة

نموذج رقم(12)

توصيف مقرر دراسي : البان مجففة ومكثفة

2009 - 2010

 
الفارابى لإدارة جودة التعليم والتعلم - 22/12/2024
الجامعة :جامعة المنصورة
الكلية :كلية الزراعة
القسم :الألبان
1- بيانات المقرر :-
الرمز الكودى: 32
اسم المقرر: البان مجففة ومكثفة
الفرقة: ثالثة الألبان
عنوان البرنامج:
  • جميع البرامج الاكاديمية
التخصص:
عدد الساعات: نظري: 2فصل: عملى: 4
2- أهداف المقرر :-
  1. Knowledge of factors affecting the quality of dried and condensed milks.
  2. Knowledge of manufacturing processes involved in the preparation of dried and condensed milks.
  3. Training on the production of dried and condensed milks under hygienic conditions.
  4. Training on carrying out chemical and microbiological examinations of dried and condensed milks. .
  5. استخدام التكنولوجيا الملائمة لمعالجة المشاكل الفنية والاقتصادية في مجالات الصناعات الغذائية
  6. إظهار قدراته المهنية بشكل جيد
  7. تطبيق معايير ضمان الجودة وسلامة الغذاء
  8. السيطرة علي ومنع تلف وفساد الاغذية
3- نواتج التعلم المستهدفة للمقرر :-
4- محتويات المقرر :-
مالموضوعالأسبوع
1Chemical composition of milk used for the preparation of dried and condensed milks and its effect on the properties of final products.
2Salt balance in milk and its effect on heat stability of milk.
3Manufacture of dried and condensed milk, including description of processing stages and equipment.
4Packaging, handling, storage and shipment of dried and condensed milks.
5Defects of dried and condensed milks.

5- أساليب التعليم والتعلم :-
مالاسلوب
Lectures.
Laboratory work
Visits to dairy plants.
Discussion groups and seminars

6- أساليب التعليم والتعلم للطلاب ذوى القدرات المحدودة :-
  1. not found

7- تقويم الطلاب :-
أ- التوقيت
مالطريقةالأسبوع
1Mid-term examination 7
2Final-term examination 15
3Oral examination13
4Practical examination 14
ب- توزيع الدرجات
مالطريقةالدرجة
1امتحان نصف الترم5
2امتحان آخر الترم60
3الامتحان الشفوى10
4الامتحان العملى20
5أعمال الترم5
6طرق أخرى للتقييم
المجموع100%

8- قائمة الكتب الدراسية والمراجع
مالعنصرالنوع
1Dried and Condensed Milks by staff members of the Dairy Department, Faculty of Agriculture, Mansoura University (2004).
2Fundamentals of Dairy Technology by Ibrahim Salem El-Hagaray et al. Dar Al-Matbooat Al-Gadida, Alexandria (1974)..
3General Principles of Dairy Sciences by Gamal El-Din Abdel-Tawab, El-Reiad Press, Riadh, Saudi Arabia (1977).
4Egyptian Journal of Dairy Science
5Journal of Dairy Science.
6Journal of Food Science

9- مصفوفة المعارف والمهارات المستهدفة من المقرر الدراسي
مالمحتوىأسبوع الدراسة
Chemical composition of milk used for the preparation of dried and condensed milks and its effect on the properties of final products.
Salt balance in milk and its effect on heat stability of milk.
Manufacture of dried and condensed milk, including description of processing stages and equipment.
Packaging, handling, storage and shipment of dried and condensed milks.
Defects of dried and condensed milks.

اساتذة المادة: -
  1. وليد محمود محمد عبده الشارود
رئيس مجلس القسم العلمى: -
الطاهره محمد أحمد عمار