الجامعة :جامعة المنصورة |
الكلية :كلية الزراعة |
القسم :الألبان |
|
1- بيانات المقرر :- |
| الرمز الكودى: | 27 | اسم المقرر: | ميكروبيولوجيا اللبن ومنتجاته | الفرقة: | ثالثة الألبان | عنوان البرنامج: | - بكالوريوس العلوم الزراعية ألبان
| التخصص: | | عدد الساعات: | نظري: | 2 | فصل: | | عملى: | 4 |
|
2- أهداف المقرر :- |
| - السيطرة على ،ومنع تلف و فساد الاغذية
- تطبيق معايير ضمان الجودة وسلامة الغذاء
- اختيار ظروف التخذين المناسبة للمصنعات الغذائية
|
3- نواتج التعلم المستهدفة للمقرر :- |
| |
4- محتويات المقرر :- |
| م | الموضوع | الأسبوع |
---|
1 | Contamination of milk with microorganisms. | | 2 | Changes occurring in milk by microorganisms | | 3 | Destruction of microorganisms in milk. | | 4 | Relationships between microorganisms in milk | | 5 | Physiology of milkborne microorganisms. | | 6 | Heat treatments applied in dairy industry. | | 7 | Pathogenic bacteria in milk. | | 8 | Effect of contaminating microorganisms on physical and organoleptics properties of milk. | |
|
|
5- أساليب التعليم والتعلم :- |
| م | الاسلوب |
---|
| Lectures. | | Laboratory work | | Visits to dairy plants. | | Discussion seminars. |
|
|
6- أساليب التعليم والتعلم للطلاب ذوى القدرات المحدودة :- |
| - voice lectures
|
|
7- تقويم الطلاب :- |
| أ- التوقيت |
| م | الطريقة | الأسبوع |
---|
1 | 1 Mid-term examination | 7 | 2 | Final-term examination | 15 | 3 | Oral examination | 13 | 4 | Practical examination | 14 |
|
| ب- توزيع الدرجات |
| م | الطريقة | الدرجة |
---|
1 | امتحان نصف الترم | 5 | 2 | امتحان آخر الترم | 60 | 3 | الامتحان الشفوى | 10 | 4 | الامتحان العملى | 20 | 5 | أعمال الترم | 5 | 6 | طرق أخرى للتقييم | | المجموع | 100% |
|
|
8- قائمة الكتب الدراسية والمراجع |
| م | العنصر | النوع |
---|
1 | Dairy Microbiology by Taha Nassib, Dairy Department, Faulty of Agriculture, Mansoura University (2003). | | 2 | Dairy Microbiology edited by Richard K. Robinson, Elsevier Applied Science, London (1990). | | 3 | Applied Dairy Microbiology edited by E.H. Marth and J. Steele, Marcel Dekker, Inc., New York (1997). | | 4 | Bergey's Manual of Systematic Bacteriology edited by Garrity, George M., Springer, Germany (2001). | | 5 | Yoghurt Science and Technology by A.Y. Tamime and R.K. Robinson, CRC Press, USA (1999). | | 6 | Periodicals:-Journal of Dairy Science. | | 7 | -Journal of Dairy Research. | | 8 | website of Society for Applied Microbiology (http://www.sfam.org.uk/) | | 9 | website of Food and Drug Administration (http://www.fda.gov/). | |
|
|
9- مصفوفة المعارف والمهارات المستهدفة من المقرر الدراسي |
| م | المحتوى | أسبوع الدراسة |
---|
| Contamination of milk with microorganisms. | | | Changes occurring in milk by microorganisms | | | Destruction of microorganisms in milk. | | | Relationships between microorganisms in milk | | | Physiology of milkborne microorganisms. | | | Heat treatments applied in dairy industry. | | | Pathogenic bacteria in milk. | | | Effect of contaminating microorganisms on physical and organoleptics properties of milk. | |
|
|
اساتذة المادة: - |
| - طه عبدالحليم نصيب
|
رئيس مجلس القسم العلمى: - |
| الطاهره محمد أحمد عمار |