Faculty of Agriculture

Model (No 12)

Course Specification : Post Harvest Engineering

2010 - 2011

 
Farabi Quality Management of Education and Learning - 4/12/2024
University :Mansoura University
Faculty :Faculty of Agriculture
Department :Agricultural Engineering
1- Course data :-
Code: 47
Course title: Post Harvest Engineering
Year/Level: رابعة الهندسة الزراعية
Program Title:
  • بكالوريوس العلوم الزراعية - هندسة زراعية
Specialization:
Teaching Hours: Theoretical: 2Tutorial: 2Practical:
2- Course aims :-
  1. إلمام الطالب بأهم العمليات والمعاملات التي تجرى على الحاصلات الزراعية المختلفة بعد حصادها
3- Course Learning Outcomes :-
4- Course contents :-
NoTopicsWeek
1اساسيات فرز وتدريج المحاصيل الزراعية
2نظم تجفيف الحاصلات الزراعية
3أسس إنشاء صوامع الغلال
4تخزين الحبوب داخل الصوامع والمخازن المفتوحة
5معدات ونظم طحن وتهيئة الحبوب
6ضرب وتبييض الأرز
7تخزيين محاصيل الخضر والفاكهة
8تدوير المخلفات المزرعية

5- Teaching and learning methods :-
SMethod
المحاضرات النظرية
الدروس العملية
الزيارات الميدانية
دراسة الحالة
تقارير الفصل

6- Teaching and learning methods of disables :-
  1. لا يوجد

7- Student assessment :-
A. Timing
NoMethodWeek
1امتحان نصف الترم6
2المتحان الشفويعلى مدار الترم
3الامتحان العملي15
4أعمال الترم14
5امتحان آخر الترمطبقاً لجدول الامتحانات
B. Degree
NoMethodDegree
1Mid_term examination5
2Final_term examination60
3Oral examination 10
4Practical examination 20
5Semester work5
6Other types of asessment0
Total100%

8- List of books and references
SItemType
1هندسة ما بعد الحصاد، د/حامد الموافي المشد-د/أحمد ثروت محمد
2أحمد محمود معتوق 1982: مذكرات فى هندسة تصنيع المنتجات الزراعية. كلية الزراعة – جامعة المنصورة.
3 Unit Operations in Food Processing, 2nd edition.Earle, R.L., (1983),, Pergamon press, Oxford.
4 Food Process Engineering, 2nd edition, Heldman, D.R., and R.P., Singh, (1980), Avi publishing Co., Westport, Connecticut
5 Food Engineering Operations, 3rd edition. Brennan, J.G., Buttera, J.R., Cowell, N.D., and Lilly, A.E.V. (1990), Elsevier science publishing

9- Matrix of knowledge and skills of the course
SContentStudy week
اساسيات فرز وتدريج المحاصيل الزراعية
نظم تجفيف الحاصلات الزراعية
أسس إنشاء صوامع الغلال
تخزين الحبوب داخل الصوامع والمخازن المفتوحة
معدات ونظم طحن وتهيئة الحبوب
ضرب وتبييض الأرز
تخزيين محاصيل الخضر والفاكهة
تدوير المخلفات المزرعية

Course Coordinator(s): -
  1. Ahmed Tharwat Mohamed Youssef
Head of department: -
Salah Mustafa Abdul Latif Ramadan