Faculty of Agriculture

Model (No 12)

Course Specification : Engineering of Cooling and Heating

2010 - 2011

 
Farabi Quality Management of Education and Learning - 4/12/2024
University :Mansoura University
Faculty :Faculty of Agriculture
Department :Agricultural Engineering
1- Course data :-
Code: 33
Course title: Engineering of Cooling and Heating
Year/Level: ثالثة الهندسة الزراعية
Program Title:
  • بكالوريوس العلوم الزراعية - هندسة زراعية
Specialization:
Teaching Hours: Theoretical: 2Tutorial: Practical: 2
2- Course aims :-
  1. إدارة وتوظيف الموارد الزراعية
  2. استخدام التكنولوجيات الملائمة؛ لمعالجة المشاكل: الفنية، في مجالات التصنيع الغذائي
  3. الإلمام بالأسس الهندسية لنظم المعاملات الحرارية للمواد الغذائية
  4. الإلمام بالأسس الهندسية لنظم تخزين المواد الغذائية باستخدام درجات الحرارة المنخفضة
3- Course Learning Outcomes :-
4- Course contents :-
NoTopicsWeek
1الأبعاد والوحدات – التعاريف الأساسية للديناميكا الحرارية
2مصادر الطاقة واستخداماتها في مصانع الأغذية
3توليد البخـــــــار
4انتقال الحرارة بالتوصيل
5انتقال الحرارة بالحمل
6انتقال الحرارة بالإشعاع والمعامل الكلي لانتقال الحرارة المختلط
7المبادلات الحرارية
8المعاملات الحرارية
9خواص مخاليط الهواء - بخار الماء
10التبريــــــد
11التجميد

5- Teaching and learning methods :-
SMethod
المحاضرات النظرية
الدروس العملية
تقارير علمية
مناقشات علمية

6- Teaching and learning methods of disables :-
  1. لا يوجد

7- Student assessment :-
A. Timing
NoMethodWeek
1 امتحان نصف الترم6
2الاختبارات الشفهيةعلى مدار الترم
3الاختبار العملي15
4الامتحان النظري النهائيطبقاً لجدول الامتحانات
5أعمال الترم14
B. Degree
NoMethodDegree
1Mid_term examination5
2Final_term examination60
3Oral examination 10
4Practical examination 20
5Semester work5
6Other types of asessment0
Total100%

8- List of books and references
SItemType
1Brennan, J.G., Buttera, J.R., Cowell, N.D., and Lilly, A.E.V. (1990), Food Engineering Operations, 3rd edition. Elsevier science publishing.
2Earle, R.L., (1983), Unit Operations in Food Processing, 2nd edition., Pergamon press, Oxford.
3Watson, E.L., and J.C. Harper. (1988),Elements of Food Engineering, 2nd edition. Van Nostrand Reinhold, New York.
4هندسة التبريد والتسخين، أ.د./ أحمد محمود معتوق 2009

9- Matrix of knowledge and skills of the course
SContentStudy week
الأبعاد والوحدات – التعاريف الأساسية للديناميكا الحرارية
مصادر الطاقة واستخداماتها في مصانع الأغذية
توليد البخـــــــار
انتقال الحرارة بالتوصيل
انتقال الحرارة بالحمل
انتقال الحرارة بالإشعاع والمعامل الكلي لانتقال الحرارة المختلط
المبادلات الحرارية
المعاملات الحرارية
خواص مخاليط الهواء - بخار الماء
التبريــــــد
التجميد

Course Coordinator(s): -
  1. Ahmed Mahmoud Abdu Matouk
Head of department: -
Salah Mustafa Abdul Latif Ramadan