الجامعة :جامعة المنصورة |
الكلية :كلية العلوم |
القسم :الكيمياء |
|
1- بيانات المقرر :- |
| الرمز الكودى: | 48403 | اسم المقرر: | كيمياء حيوية (2) | الفرقة: | رابعة كيمياء وكيمياء حيوية | عنوان البرنامج: | | التخصص: | | عدد الساعات: | نظري: | 4 | فصل: | | عملى: | 6 |
|
2- أهداف المقرر :- |
| - Introduce the basic concepts of Industerial microbiology
- Introduce the basic concepts of body fluids
- Study the physical and chemical properties of the major classes of microorganism
- Study the different techniques used for the analysis of the body fluids
|
3- نواتج التعلم المستهدفة للمقرر :- |
| |
4- محتويات المقرر :- |
| م | الموضوع | الأسبوع |
---|
1 | Basic principles, Introduction, Definition, microorganisms and industerial metabolism. | | 2 | Production of alcohols | | 3 | Production of amino acids and proteins | | 4 | Production of enzymes by some microorganisms | | 5 | Production of different types of antibiotics | | 6 | Basic principles, Introduction, Definition of different body fluids | | 7 | Blood composition and function | | 8 | Urine composition and function | | 9 | Milk composition and bilogical importance | | 10 | Other body fluids related to blood | | 11 | Practical: Blood count, determination of hemoglobin, determination of lactose in milk and investigate of other body fluids. | |
|
|
5- أساليب التعليم والتعلم :- |
| م | الاسلوب |
---|
| Lectures using data show and board | | Home works, reports and discussion groups | | Laboratory work |
|
|
6- أساليب التعليم والتعلم للطلاب ذوى القدرات المحدودة :- |
| - None
|
|
7- تقويم الطلاب :- |
| أ- التوقيت |
| م | الطريقة | الأسبوع |
---|
1 | Week# | 14 | 2 | Week# | 14 | 3 | Week# | 12 | 4 | Week# | 4,8,12 | 5 | Week# | 10 |
|
| ب- توزيع الدرجات |
| م | الطريقة | الدرجة |
---|
1 | امتحان نصف الترم | 0 | 2 | امتحان آخر الترم | 70 | 3 | الامتحان الشفوى | 10 | 4 | الامتحان العملى | 20 | 5 | أعمال الترم | 0 | 6 | طرق أخرى للتقييم | 0 | المجموع | 100% |
|
|
8- قائمة الكتب الدراسية والمراجع |
| م | العنصر | النوع |
---|
1 | Handouts provided by the lectures | | 2 | Harper’s Biochemistry, Twenty-second Edition, Middle East Edition | | 3 | Textbook of biochemistry with clinical correlations, Thomas M. Devlin. Third Edn., wiely Liss, A John Wiley 7 Sons INC.,Publication (1992) | | 4 | http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/ | |
|
|
9- مصفوفة المعارف والمهارات المستهدفة من المقرر الدراسي |
| م | المحتوى | أسبوع الدراسة |
---|
| Basic principles, Introduction, Definition, microorganisms and industerial metabolism. | | | Production of alcohols | | | Production of amino acids and proteins | | | Production of enzymes by some microorganisms | | | Production of different types of antibiotics | | | Basic principles, Introduction, Definition of different body fluids | | | Blood composition and function | | | Urine composition and function | | | Milk composition and bilogical importance | | | Other body fluids related to blood | | | Practical: Blood count, determination of hemoglobin, determination of lactose in milk and investigate of other body fluids. | |
|
|
اساتذة المادة: - |
| - عبد العزيز فتوح عبد العزيز محمد
|
رئيس مجلس القسم العلمى: - |
| عوض ابراهيم أحمد محمد |