الجامعة :جامعة المنصورة |
الكلية :كلية العلوم |
القسم :قسم النبات |
|
1- بيانات المقرر :- |
| الرمز الكودى: | 42315 | اسم المقرر: | نبات (2) أ | الفرقة: | ثالثة نبات خاص | عنوان البرنامج: | | التخصص: | | عدد الساعات: | نظري: | 3 | فصل: | 2 | عملى: | 4 |
|
2- أهداف المقرر :- |
| - Understanding and forming knowledge about general characters and economic Importance of Bacteria
- The student be aware of different techniques used to classify and identify bacteria and actinomycetes
- Gaining experience and skills of isolation, identification of bacteria from different sources and their nutritional requirement and their application and control.
- The student know the bacterial and actinomycetes and Rickettsias groups and benefits and harms of bacteria and actinomycetes and Rickettsias.
|
3- نواتج التعلم المستهدفة للمقرر :- |
| |
4- محتويات المقرر :- |
| م | الموضوع | الأسبوع |
---|
1 | Pathogenic bacteria and normal bacterial flora of human body | | 2 | Water and sewage water bacteriology | | 3 | Bacteriology of milk and dairy products | | 4 | Soil bacteriology | | 5 | Actinomycetes and their biological activities | | 6 | Rickettsia and rickettsial diseases | | 7 | Immunity | | 8 | Groups of bacteria | | 9 | Detailed study of some selected groups of bacteria | | 10 | Control of bacterial growth( physical and chemical agents) | | 11 | Variation and genetics of bacteria | |
|
|
5- أساليب التعليم والتعلم :- |
| م | الاسلوب |
---|
| Lecture 3 hours | | Practical 4 hours | | Tutorial 2 hours |
|
|
6- أساليب التعليم والتعلم للطلاب ذوى القدرات المحدودة :- |
| - The same as normal students.
|
|
7- تقويم الطلاب :- |
| أ- التوقيت |
| م | الطريقة | الأسبوع |
---|
1 | Practical exam | 13 | 2 | Written exam | 14 | 3 | Oral exam | 14 |
|
| ب- توزيع الدرجات |
| م | الطريقة | الدرجة |
---|
1 | امتحان نصف الترم | 0 | 2 | امتحان آخر الترم | 70 | 3 | الامتحان الشفوى | 10 | 4 | الامتحان العملى | 20 | 5 | أعمال الترم | 0 | 6 | طرق أخرى للتقييم | 0 | المجموع | 100% |
|
|
8- قائمة الكتب الدراسية والمراجع |
| م | العنصر | النوع |
---|
1 | Fundamental principle of bacteriology for 3rd year | | 2 | Bergys Manual of Determinative Bacteriology ( 1974 & 1984) | | 3 | Introduction to microbiology/ Microbiology | | 4 | Principles of Bacteriology, Virology and Immunology 8th ed,1996 | |
|
|
9- مصفوفة المعارف والمهارات المستهدفة من المقرر الدراسي |
| م | المحتوى | أسبوع الدراسة |
---|
| Pathogenic bacteria and normal bacterial flora of human body | | | Water and sewage water bacteriology | | | Bacteriology of milk and dairy products | | | Soil bacteriology | | | Actinomycetes and their biological activities | | | Rickettsia and rickettsial diseases | | | Immunity | | | Groups of bacteria | | | Detailed study of some selected groups of bacteria | | | Control of bacterial growth( physical and chemical agents) | | | Variation and genetics of bacteria | |
|
|
اساتذة المادة: - |
| - فتحى عواد على منصور
|
رئيس مجلس القسم العلمى: - |
| محمد نجيب عبد الغنى حسنين |