Faculty of Agriculture

Model (No 12)

Course Specification : ألبان (خاص)

2010 - 2011

 
Farabi Quality Management of Education and Learning - 18/5/2024
University :Mansoura University Damietta Branch
Faculty :Faculty of Agriculture
Department :
1- Course data :-
Code: ah
Course title: ألبان (خاص)
Year/Level: رابعة
Program Title:
  • الإنتاج الحيوانى
Specialization:
Teaching Hours: Theoretical: 2Tutorial: Practical: 4
2- Course aims :-
  1. اظهار دراية ووعيا بدور المهندس الزراعى فى المجتمع
  2. اظهار قدراتة المهنية بشكل جيد
3- Course Learning Outcomes :-
4- Course contents :-
NoTopicsWeek
1المعاملات الحرارية للبن ومنتجاته ( البسترة - التعقيم - الغليان- الحرارة فوق العالية uht )
2تكنولوجيا تصنيع المنتجات اللبنية المختلفة
3وسائل حفظ وتخزين المنتجات اللبنية
41التكنولوجيا الحديثة في عمليات تجميع وتداول الألبان والنقل المبرد من مراكز التجميع حتي وصولها الي مصانع الألبان

5- Teaching and learning methods :-
SMethod
Lectures. 4.2 - Laboratory sessions 4.3 - Visits to dairy plants. 4.4 - Discussion groups and seminars.

6- Teaching and learning methods of disables :-
  1. not found

7- Student assessment :-
A. Timing
NoMethodWeek
1Mid-term examination 7
2Final-term examination 15
3Oral examination 13
4Practical examination 14
B. Degree
NoMethodDegree
1Mid_term examination5
2Final_term examination60
3Oral examination 10
4Practical examination 20
5Semester work5
6Other types of asessment0
Total100%

8- List of books and references
SItemType
1Dairy Technology by staff members of the Dairy Department, Faculty of Agriculture, Mansoura University (2003).
2Treatments of Fluid Milk by Gamal El-Din Abdel-Sadek and Abdou El-Sayed Shehata, Dar El-Maref, Cairo (1985).
3Simplified Methods for the Examination of Milk and Its Products by Gamal El-Din Abdel-Tawab and Abdel Mageed Hamdy, El-Saada Press, Cairo (1967).
4General Principles of Dairy Sciences by Gamal El-Din Abdel-Tawab, El-Reiad Press, Riadh, Saudi Arabia (1977).
5Egyptian Journal of Dairy Science
6Journal of Dairy Science.
7Journal of Dairy Research
8Journal of Food Science
9Institute of Food Science and Technology (UK) (www.ifst.org
10Fonterra group (NZ)(www.fonterra.com).

9- Matrix of knowledge and skills of the course
SContentStudy week
المعاملات الحرارية للبن ومنتجاته ( البسترة - التعقيم - الغليان- الحرارة فوق العالية uht )
تكنولوجيا تصنيع المنتجات اللبنية المختلفة
وسائل حفظ وتخزين المنتجات اللبنية
1التكنولوجيا الحديثة في عمليات تجميع وتداول الألبان والنقل المبرد من مراكز التجميع حتي وصولها الي مصانع الألبان

Course Coordinator(s): -
  1. Mohamed Shalaby Gomaa Abu Hatab
Head of department: -
Hossam Mohamed Al-Saeed Abdul Nabi